Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Αοριστολογίες του Υπουργείου για την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς από την ενιαία ενίσχυση»

Απάντηση στην ερώτηση που είχε συνυπογράψει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ από τις αγροτικές επιδοτήσεις έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις είναι γεμάτη αοριστολογίες. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του νέου συστήματος ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, όπως ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, με σαθρά επιχειρήματα.
Ως προς το θέμα της νομιμότητας, το Υπουργείο λέει μόνο ότι δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να εξουσιοδοτήσουν την Αγροτική Τράπεζα και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να τους παρακρατηθεί η εισφορά από την κοινοτική ενίσχυση. Αυτή η απάντηση δεν λαμβάνει υπόψη της τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγροτικές ενισχύσεις, ο οποίος προβλέπει ρητά ότι αυτές πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο.
Πιθανολογώ ότι η Κυβέρνηση θα ελιχθεί χρησιμοποιώντας κάποιο διαδικαστικό επιχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να περίμενε το Υπουργείο την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δούμε εάν νομιμοποιείται η Αγροτική, ο ΕΛΓΑ ή οποιοσδήποτε άλλος να ζητά εξουσιοδότηση. Διότι αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια για να εισπράξει χρήματα και να βουλώσει τις μαύρες τρύπες των κρατικών ταμείων.
Το Υπουργείο βέβαια ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό, το ποσό που καταβάλει ο αγρότης πάει στα ταμεία του ΕΛΓΑ και επιστρέφει σε αυτόν ως αποζημίωση. Αυτό βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει πλέον με το νέο σύστημα ασφάλισης. Ο αγρότης πληρώνει προκαταβολικά και, εάν ο ΕΛΓΑ έχει χρήματα, δίνει ό,τι μπορεί. Επομένως οι αποζημιώσεις όχι μόνο δεν είναι εγγυημένες, αλλά, με βάση οικονομικά στοιχεία που έχω ήδη δώσει στη δημοσιότητα, ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν φτάνει ούτε κατ’ ελάχιστον για να καλύψει όλες τις ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Άλλωστε αυτό το βλέπουμε να γίνεται στην Κορινθία εδώ και δύο χρόνια.
Το άλλο επιχείρημα που φέρει το Υπουργείο είναι ότι με την παρακράτηση αυτή αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της υπεξαίρεσης χρημάτων των αγροτών από τρίτους. Λέει μάλιστα ότι οι μεσάζοντες  υπεξαιρούσαν 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους αγρότες. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε οι αγρότες τα έκλεβαν από τον ΕΛΓΑ, ούτε οι μεσάζοντες τα υπεξαιρούσαν από τους αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι οι μεσάζοντες τα υπεξαιρούσαν από τον ΕΛΓΑ και το κράτος. Και επειδή το Υπουργείο ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε ποτέ να τα βάλει με τους μεσάζοντες, κατέφυγε σε αυτόν τον αμφίβολης νομιμότητας τρόπο για να είναι βέβαιο ότι το κράτος θα βάλει τα χρήματα στο ταμείο. Το πιο κωμικοτραγικό είναι ότι, εάν η Κυβέρνηση φρόντιζε να πατάξει την εισφοροδιαφυγή των μεσαζόντων, και οι αγρότες θα πλήρωναν δίκαιη εισφορά, βάσει τιμολογίων πώλησης, και το κράτος θα είχε μεγαλύτερα έσοδα.
Το κράτος πρέπει να μάθει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν μπορεί κάθε φορά που η πολιτεία αδυνατεί να εισπράξει από εκεί που πρέπει να εισπράξει, να την πληρώνουν οι αγρότες. Θα έρθω σε επαφή με τους συναδέλφους που συνυπογράψαμε την ερώτηση και, έπειτα και από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επαναφέρουμε το θέμα μέσω του Τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας