Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Προβάδισμα 6,2 μονάδων στη ΝΔ, αλλά με μικρό ποσοστό δείχνει νέα δημοσκόπηση

Σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 6,2 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο και πάλι τα συνολικά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανά να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η δημοσκόπηση, δείχνει επίσης, μια εντυπωσιακή άνοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς, της τάξης των 3,6 ποσοστιαίων μονάδων.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO μεταδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το Mega. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνει ποσοστό 21,5% έναντι 15,3% για το ΠΑΣΟΚ. Στην προηγούμενη μέτρηση, τον Σεπτέμβριο, η ΝΔ είχε 22,3% και το ΠΑΣΟΚ 15,5%.
Ελαφρά αύξηση καταγράφει το ΚΚΕ που φτάνει το 10% έναντι του 9,8% το Σεπτέμβριο. Ακολουθεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με 7,1% και η Δημοκρατική Αριστερά που καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών της στο 6,3% από το 2,7% το Σεπτέμβριο! Άνοδο καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει το 6,1%, όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι που βρίσκονται στο 3%.
Κάτω από το όριο εκλογής στο Κοινοβούλιο βρίσκεται η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,3% και το Άρμα Πολιτών που βρίσκεται στο 0,8%. Το λευκό και το άκυρο βρίσκονται στο 17,5% ενώ δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν το 10,1%.
Απέτυχε το μνημόνιο!
Στα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης, αυτό που ξεχωρίζει είναι η καθολική εκτίμηση ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει, κάτι που ασπάζεται το 89,2% των ερωτηθέντων. Ακόμη, το 76,7% επιθυμεί «να παραμείνει η Ελλάδα πάση θυσία στο ευρώ» έναντι του 20,8% που έχει αντίθετη άποψη.
Ακόμη, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο… «κανένας», κάτι το οποίο έρχεται να καταδείξει ακόμη πιο έντονα την απαξίωση των κομμάτων από τους πολίτες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, συγκεντρώνει ποσοστό 29,2% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου  16%.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία (76,3%) όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να κατέβει στις εκλογές με άλλον αρχηγό και όχι με τον Γ. Παπανδρέου.
Στην ερώτηση ποιος θα θέλατε να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, εάν ο κ. Παπανδρέου δεν παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, το 29% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 23,1% απαντά ο Ευ. Βενιζέλος και ακολουθούν: Ανδ. Λοβέρδος 17,7%, Μ. Χρυσοχοΐδης 8%, Άννα Διαμαντοπούλου 6,5%, Λ. Κατσέλη 3%, Χρ. Παπουτσής 3% και άλλοι 9,7%.


eklogika.gr