Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση  Παπανδρέου δεσμεύτηκε στο Μνημόνιο για νέα, μη καθορισμένα, μέτρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι τα μέτρα αυτά θα φτάσουν τα 23 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι λόγω της υστέρησης εσόδων, ίσως χρειαστούν και επιπλέον μέτρα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι μεταθέτει τις αποφάσεις της και αναβάλλει την ψήφιση των νέων μέτρων για τις αρχές Ιουνίου. Μπορεί μ’ αυτό να βοηθήσει τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους.
Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα. Επιβεβαιώνει ότι σε άλλα ακολουθεί βηματισμό χελώνας και σε άλλα λαγού.
Θυμίζουμε:
·        
·         Δεν δανείστηκε φθηνά όταν μπορούσε, ενώ η χώρα είχε τη δυνατότητα να αντλήσει 25 δισ. ευρώ από τις αγορές.
·         Σταμάτησε τις αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία. Έγραψε στον προϋπολογισμό του 2010 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Τελικά δεν έκανε καμία και δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ!
·         Κατήργησε το 2009  τον αναπτυξιακό νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Ύστερα -το καλοκαίρι του 2010- κατέθεσε νέο σχέδιο νόμου. Ύστερα το απέσυρε, ύστερα έφερε άλλο και τελικά φτάσαμε το 2011 για να υπάρξει νόμος!
·         Το 2009 ακύρωσε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και το 2010 έφερε νέα ρύθμιση μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και παλινωδίες.
·         Πέρασαν 18 μήνες για να υποβάλει, επιτέλους, προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα μεγάλο έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
·         Ανέπτυξε ταχύτητα φωτός στην αύξηση των φόρων και στη μείωση  μισθών, συντάξεων, επιδομάτων.
·         Κινήθηκε, όμως, με ρυθμούς χελώνας σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου στα επώδυνα γίνεται λαγός και στις μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνεται σε χελώνα! 
Σε ελάχιστο χρόνο η  κυβέρνηση Παπανδρέου έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο αναξιοπιστίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας.
Για το θέμα αυτό, υπάρχει σήμερα στο «Βήμα» μία συνέντευξη της κας Βάσως Παπανδρέου, στην οποία –μεταξύ άλλων- λέει: «Θεωρώ ότι αν είχαμε δράσει εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα μεγάλο μέρος όσων ακολούθησαν». Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «όσο χάνουμε χρόνο, οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων Μνημονίων». Και επίσης: «Η μεγάλη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, όχι μόνο παγώνει την οικονομία, αλλά τελικά μειώνει και τα ίδια τα έσοδα του Δημοσίου και δεν πρέπει να το ξαναδούμε». Επίσης, «το ΕΣΠΑ τρέχει ακόμη με ρυθμό απορρόφησης 25%. Στην αμυντική βιομηχανία δεν έχουν οριστεί όλες οι διοικήσεις. Στις εφορίες τα πράγματα είναι χειρότερα από το 2009, που ήταν μια προεκλογική περίοδος. Η ύφεση, στην οποία έχει μπει η οικονομία πρέπει να μας ανησυχεί όλους».
Διαπιστώσεις τις οποίες προβάλλει η Νέα Δημοκρατία εδώ και μήνες, σε συνδυασμό με αυτά τα οποία σας διάβασα προηγουμένως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ότι η κυβέρνηση έχει μεταθέσει τις αποφάσεις, για τα μέτρα τον Ιούνιο, σας βάζει σε υποψία ότι ενδεχομένως να προηγηθούν εκλογές, προκειμένου ο κόσμος να αναλάβει κι αυτός τις ευθύνες του, να ξέρει το τι να ψηφίσει…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό το οποίο λέτε. Ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία επαναφέρει σενάρια πρόωρων εκλογών. Αυτή βγαίνει και τα διαψεύδει, αυτή τα επαναφέρει, αυτή τα ξαναδιαψεύδει. Ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής της και γι’ αυτήν οι εκλογές είναι ένα μέσο, το οποίο το φέρνει στο τραπέζι, επικοινωνιακά, για να αντιμετωπίσει αυτό το αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανέβαλε η κυβέρνηση την παρουσίαση των μέτρων της, εσείς θα παρουσιάσετε κανονικά τη δική σας πρόταση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ακολουθούμε κανονικά το πρόγραμμά μας. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα σας ανακοινώσω την ημερομηνία, που θα γίνει το «Ζάππειο 2».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι πριν τον Ιούνιο ή μετά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας είπα ότι δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής όλου του χρέους της Ελλάδος και μείωση των επιτοκίων. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Πρέπει να το δω και θα σας πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει κρίση του κόσμου, η κρίση του ελληνικού λαού για τη λήψη νέων μέτρων, από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση είναι - αν δεν με απατάει η μνήμη μου- η μοναδική από το 1974 μέχρι τώρα, που κινείται σε τελείως διαφορετική ατζέντα από αυτή που προεκλογικά είχε αναφέρει; Δεν εκτιμάτε ότι θα πρέπει να αποφανθεί και ο λαός, σχετικά με τη λήψη των νέων μέτρων που λίγο πολύ υποψιαζόμαστε όλοι; Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να πάει σε εκλογές, έτσι ώστε να αποκτήσει μια λαϊκή νομιμοποίηση η όποια κυβέρνηση ακολουθήσει για να εφαρμόσει μια πολιτική; 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών -γιατί θέτετε ουσιαστικά θέμα πρόωρων εκλογών- μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Και όποτε και να τις κάνουν, είναι καλοδεχούμενες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για την κα Παπανδρέου. Διαβάζω, όμως, από το πρωί, ότι έχει κάνει λόγο η κα Παπανδρέου και για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, σε μια συνεννόηση με τους δανειστές μας. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει η δήλωση του Προέδρου από χθες για το θέμα αυτό.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε δημοσίως ότι αν και εφόσον έρθει στα πράγματα, το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να διώξει 1 εκατ. λαθρομετανάστες από τη χώρα. Ανεξάρτητα με το ποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτή τη θέση, δεν παύει να είναι μια ξεκάθαρη θέση. Εσείς έχετε ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα το Μεταναστευτικό υπάρχουν εκπεφρασμένες θέσεις, μπορώ να σας τις δώσω. Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές αυτού του ζητήματος, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά.

ndpress@nd.gr
Δεν πήρε μέτρα όταν έπρεπε αφού διατυμπάνιζε ότι «λεφτά υπάρχουν». Την ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έλεγε, το Δεκέμβριο του 2009, στο ΠΑΣΟΚ «ξεκολλήστε» και πάρτε μέτρα!