Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Στον Πειραιά την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας 
Με τιμές αρχηγού κράτους θα μεταφερθεί την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στον Πειραιά, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου στη συνέχεια να επιστρέψει στην Βενετία της Ιταλίας όπου φυλάσσεται .

Η υποδοχή του Ιερού Θησαυρίσματος θα γίνει στις 15:45 στη συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Γ. Λαμπράκη (άγαλμα μητέρας) και στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή θα μεταφερθεί και θα τεθεί προς προσκύνηση για τους πιστούς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, όπου θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ και άλλων Αρχιερέων.

Στις 18:30 το απόγευμα κληρικοί της Μητροπόλεως Πειραιώς θα συνοδεύσουν το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για την επιστροφή του στην Βενετία
.

Μέρκελ-Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν - Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι πρόθυμοι να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Eurogroup


Μέρκελ-Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν Πρόθυμοι να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Eurogroup και να λύσουν τις διαφορές πρόσωπο με πρόσωπο δήλωσαν ότι είναι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο
«Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα –η Ελλάδα έχει οικονομικές ανάγκες και έτσι πρέπει να βρεθούν οικονομικοί πόροι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «όλοι ενδιαφερόμαστε ώστε να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα μέχρι το τέλος Μαΐου». 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι το σενάριο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων αυτή την εβδομάδα είναι μάλλον απίθανο.  Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε, ταυτόχρονα, ότι το χρέος της Ελλάδας και οι διαπραγματεύσεις θα γίνονταν κατά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

«Αυτό δεν είναι στην ατζέντα για την Παρασκευή…Πιστεύω ότι είναι απίθανο» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο κανάλι RTL.

Τους έπιασαν με ανιχνευτή μετάλλων και λίγο χασίς, στο Ελληνικό!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/3/3a/Elas.pngΣυνελήφθησαν, σήμερα και πρώτες πρωινές ώρες, στη τοπική κοινότητα Ελληνικού του  Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, δύο Έλληνες, ηλικίας 30 και 31 ετών αντίστοιχα, από την Αχαϊα, γιατί σε έρευνα που έγινε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων και ένα γεωργικό εργαλείο. Επιπλέον, ο 31χρονος κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία επίσης κατασχέθηκε

Πανελλήνιες 2015: Αυτά είναι τα θέματα της Έκθεσης - Νεοελληνικής Γλώσσας

Πανελλήνιες 2015: Αυτά είναι τα θέματα της Έκθεσης - Νεοελληνικής ΓλώσσαςΧωρίς προβλήματα και η δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων εξετάστηκαν των Πανελλήνιων 2015 στο μάθημα της Έκθεσης - Νεοελληνικής Γλώσσας. Συνέχεια αύριο, καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους:
- Το δελτίο του εξεταζόμενου
- Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
- Δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα.
- Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό
- Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό τηλέφωνο, ακόμη και απενεργοποιημένο, το πιθανότερο είναι να μηδενιστεί το γραπτό του.
- Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).

Άναψε το «πράσινο φως» για τους 4.619 εποχικούς σε δήμους, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ – Aναλυτικά οι θέσεις (αποφάσεις)

“Πράσινο φως” για την κάλυψη 4.619 εποχικών θέσεων σε δήμους και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου των δήμων της χώρας “άναψε” το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Πρόκειται για συμβάσεις απο 8 έως 11 μήνες σε υπηρεσίες που λειτουργούν είτε έναντι αντίτιμου από τους ωφελούμενους είτε σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Θα το ξαναφτιάξουμε το θέατρο της ρεματιάς- ΒΙΝΤΕΟ

Την διαβεβαίωσή του εξέφρασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή για την «αναγέννηση» του θεάτρου της Ρεματιάς Χαλανδρίου. Στο θέατρο σημειώθηκε εμπρησμός και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο κ. Ρούσσος από την πλευρά του υποστήριξε πως «η πόλη δεν θα γονατίσει στις μαφιόζικες πρακτικές» και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε κάθε πολίτη «για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».


airetos.gr

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Υφυπουργός Επικρατείας «αναγκαιότητα να εδραιωθεί η αναπτυξιακή πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα»

Εμφάνιση DSC02115.JPG


«Είναι εδραία η πεποίθησή μας ότι μόνο μέσα από ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά και συνεννόηση, μπορούν να προσεγγιστούν τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίτη 19 Μαΐου 2015.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων και επαφών προκειμένου η συνεργασία αυτή να έχει μόνιμο χαρακτήρα και σημείωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την περιφερειακή πολιτική σε επίπεδο συνεννόησης και ένωσης δυνάμεων.

Τέρενς Κουίκ: «Οδηγός για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου»
Ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Κουίκ από την πλευρά του αναφέρθηκε στα προγράμματα ΕΣΠΑ που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου «σε εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, για το θέμα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη εβδομάδα.
Ο Υφυπουργός Επικρατείας σημείωσε ακόμη ότι «αν θέλουμε να μιλάμε για συντονισμό κυβερνητικού έργου, αυτός θα πρέπει να ξεκινά από την τοπική αυτοδιοίκηση, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια. Όταν υπάρχει γνώση, καταγραφή και προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων των περιφερειών και των Δήμων, τότε το αποτέλεσμα και για την προσπάθεια που γίνεται σε κεντρικό κρατικό επίπεδο».
Ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε κοινό σημείο πολιτικού ενδιαφέροντος με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου «την αναγκαιότητα να εδραιωθεί η αναπτυξιακή πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα, γιατί αυτό θα παράξει θέσεις εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι αυτοί που την έχουν πληρώσει είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία οι προερχόμενοι από το χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμικούς συνομιλητές, τους εταίρους μας στην Ε.Ε., η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και «θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα τα οποία κουβεντιάσαμε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου».

ΔΡΑΣΗ: Δεν φτάνει που στραγγαλίζεται ο ιδιωτικός τομέας, έχει και τον κ. Βαρουφάκη να τον προκαλεί



19 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες ότι γνωρίζει ότι η αγορά έχει συνθλιβεί με την ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η καταστροφή αυτή είναι "επένδυση για το μέλλον". Αυτά να τα πει στο 1,3 εκατ. ανέργους του ιδιωτικού τομέα, στις 59 επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε μέρα και στους 613 νέους ανέργους (χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ). Ο ιδιωτικός τομέας θυσιάζεται στην ιδεοληψία και τον κυνισμό αυτής της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει τους μισθωτούς, τους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που παράγουν, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας των οποίων οι μισθοί ή τα έσοδα μπορεί να μην πληρώνονται και οι (παραγωγικές) θέσεις εργασίας να θυσιάζονται στο βωμό του "μέλλοντος".

Η δήλωση αυτή θυμίζει παλαιότερη τοποθέτηση του κ.Τσίπρα, που το 2008 είχε υπερασπιστεί με το ίδιο επιχείρημα την "Πολιτιστική Επανάσταση" του Μάο, επειδή "εκτιμούσε ότι αυτό που κάνει είναι ένα βήμα προς τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και πίστευε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά, ο σκοπός του, η πρόθεσή του ήταν καλή".

Δυστυχώς  παρά τις "καλές προθέσεις" ο υπουργός οικονομικών και η κυβέρνηση δεν έχουν διατυπώσει κανένα συνεκτικό, σοβαρό σχέδιο συμφωνίας με τους εταίρους μας, που να θέτει στέρεες βάσεις για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Μόνο φόροι, φόροι, κι άλλοι φόροι. Και δυστυχώς, όπως και σε προηγούμενες φάσεις, οι δανειστές μας, αποδέχονται  και χρηματοδοτούν την επιλογή των νέων φόρων αντί της περικοπής δαπανών, ενώ η αντιπολίτευση δεν αντιπροτείνει κάτι ουσιωδώς διαφορετικό. Έτσι η παραγωγική Ελλάδα συνεχίζει να καταστρέφεται.

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων


Γράφει η Χαρούλα Σάββα (φιλόλογος & blogger(http://filologikesperiplaniseis.blogspot.gr/)

 Ως μια από τις σύγχρονες γενοκτονίες του 20ου αιώνα θεωρείται η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που σημειώθηκε κατά την περίοδο του 1914-1923 από το κίνημα των Νεότουρκων. Είναι η δεύτερη γενοκτονία εναντίων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων (1915). Υπολογίζεται ότι αυτό το γεγονός στοίχισε τη ζωή σε περίπου 353.000 Έλληνες.
Διαβάστε περισσότερα »

Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Η διατήρηση της Εθνικής Μνήμης και η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ύψιστο χρέος όλων των Ελλήνων, ιδίως στην εποχή μας που οι προδοτικές κυβερνήσεις προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία και προδίδουν το εθνικό συμφέρον.

Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για το θάνατο του Χαράλαμπου Δευτεραίου, που είχε τραυματιστεί στο πρόσφατο δυστύχημα στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Χαράλαμπου Δευτεραίου. Η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι αναγκαία και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Η Αριστερά κι η επιστροφή της θρησκείας

Άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα



Ο Μαρξ κι ο Φρόυντ οραματίστηκαν και επιθύμησαν το τέλος της θρησκείας. Ο πρώτος την αποκάλεσε «όπιο των λαών» κι ο δεύτερος « ψευδαίσθηση» πιστεύοντας ότι τελειωμένη οριστικά η θρησκεία θα ‘δινε την θέση της στον 20αιωνα στην Τέχνη, η οποία και θα έπαιζε τον ρόλο του πνευματικού, ψυχικού και αισθητικού γιατρού. Δίπλα σ αυτούς υπήρχε πάντα κι ο Νίτσε που είχε μιλήσει για τον θάνατο του θεού. 
Παρότι γι αυτόν τον τελευταίο τρέφω τεράστιο θαυμασμό και εκτίμηση, εν τούτοις κι οι τρεις τους απέτυχαν στις αναλύσεις και προβλέψεις τους. Το λυκόφως των θεών δεν έγινε ποτέ πράξη. 
Σήμερα κι ειδικά από την αρχή του αιώνα μας ζούμε την επιθετική επιστροφή του θρησκευτικού στοιχείου το οποίο ίσως και να μην είχε φύγει ποτέ αλλά εμείς απλά το ξανά ανακαλύπτουμε τώρα λόγω των αναγκών του καιρού μας. 
Κι όμως μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και την κυριαρχία της παγκοσμιοποίησης, η Δύση κι ειδικά η Αριστερά , πίστεψαν ότι τελείωσαν οι ιδεολογίες, ότι τελείωσε η θρησκεία. Ότι όλα αυτά ήταν απλά ψευδαισθήσεις. 
Η πραγματικότητα διέψευσε για μια ακόμη φορά αυτή την «ορθολογική» αριστερά που βάσισε την ύπαρξη της στην αντίληψη ότι όλα θεραπεύονται μέσα από την ύλη, την οικονομία και την κοινωνιολογική ανάλυση. 
Αυτή η αριστερή φιλοσοφία που στήριξε την ύπαρξη της στην δύναμη της τεχνικής και της μηχανικής εξέλιξης και προόδου, που έκανε την επιστήμη «θεολογία», όπως είπε και ο Νίτσε, αυτή η αριστερά, μοιάζει σήμερα ξεπερασμένη από την δύναμη της θρησκείας, η οποία έρχεται να καλύψει το ταυτοτικό κενό των πολιτών και της διακοινοτικές διαμάχες. 
Όλα συνηγορούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θρησκευτικό θέμα. Η αριστερά είναι διχασμένη σ’ αυτό το ζήτημα. Βασικά υπάρχουν δυο θέσεις αντιμετώπισης: η μια που βρίσκεται στην γραμμή του διαφωτισμού, του Βολταίρου και η οποία είναι επιθετική απέναντι στην θρησκεία ζητώντας να διαλύσουν τα τελευταία υπολείμματα του «κακόφημου», ή της «αποξένωσης». Κι υπάρχει και η άλλη που παίρνει την θρησκεία ως καταφυγίου των καταπιεσμένων (γι’ αυτό και είναι λιγότερο κριτικοί απέναντι στον ισλαμισμό, επειδή θεωρούν το Ισλάμ, «θρησκεία των φτωχών»).
Ο διχασμός αυτός είναι ταυτόχρονα και διχασμός της αριστερής ταυτότητας. Φέρνει σε οξεία αντιπαράθεση το ορθολογικό, υλιστικό στοιχείο του μαρξισμού με το «θεολογικό», το όπιο, όπως το λέγε ο Μαρξ.
 Ειδικά στο θέμα του τζιχαντισμού στο οποίο όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι παίρνουν αρνητική θέση ταυτίζοντας το με την βαρβαρότητα, η αριστερά κρατά μια διστακτική και αμφιλεγόμενη στάση. Καταδικάζει την βία με γενικολογίες φέρνοντας ταυτόχρονα στο ίδιο επίπεδο τα οικονομικά προβλήματα των μουσουλμανικών χωρών και τον επιθετικό ρόλο του Ισραήλ.
Πρόκειται για υπεκφυγή. Κοροϊδεύει τον εαυτό της. Αποφεύγει να δει κατά πρόσωπο το πρόβλημα. Η οικονομική και κοινωνιολογική εξήγηση της θεολογικής προσήλωσης απέτυχε στην πράξη μιας και οι περισσότεροι και πιο αδίστακτοι τζιχαντιστές, βομβιστές ή σφαγείς, δεν είναι οικονομικά απόκληροι, αλλά είναι καλλιεργημένοι με πτυχία υψηλού επιπέδου, όπως οι τρομοκράτες των δίδυμων πύργων στην νέα Υόρκη. Επίσης το να φέρνει στο ίδιο επίπεδο κριτικής την οργάνωση της Χαμάς και το κράτος του Ισραήλ είναι λάθος. Γιατί η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει όλο τον παλαιστινιακό λαό. Ενώ το Ισραήλ είναι εγγύηση για την ειρηνική ισορροπία στη Μέση Ανατολή.
Αποτέλεσμα αυτού του διχασμού της η αριστερά φοβάται να καταδικάζει τους τζιχαντιστές για να μην τη πουν ισλαμοφοβική. Και όσο είναι διχασμένη τόσο δε θα ξέρει πως θα αντιμετωπίσει το θρησκευτικό στοιχείο, του οποίου η δυναμική και διαχρονική επιστροφή δεν εξηγείται από υλικό κοινωνιολογικές αναλύσεις ή από αγνωστικισμούς που είναι ένα είδος «όπιου» του αθεϊσμού. Η θρησκεία είναι βαθιά συνδεδεμένη με την αγωνία των ανθρώπων για το επέκτεινα, για το πέρα-από-τα-υλικά-πράγματα, για την ατέλειωτη ανάγκη του καθένα μας να βρει γαλήνη και ισορροπία στο πνεύμα και την ψυχή του.

Δημοσθένης Δαββέτας
Καθηγητής φιλοσοφίας και της τέχνης, ποιητής, εικαστικός, συγγραφέας.
 

EΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ



Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού

Δελτίο Τύπου
19 Μαΐου 2015

Με χτυπήματα από θλων- αμβλύ όργανο προκλήθηκε ο θάνατος του ασθενούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπως καταδεικνύει το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.  Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.  
Ο ασθενής- θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή.  Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.
 Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση.
Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.
Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων, προωθεί  προσλήψεις προσωπικού με ειδική μέριμνα στην ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινικών τόσο στα Ειδικά Ψυχιατρικά όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία.  Παράλληλα, προχωρούμε στην  ανάπτυξη σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για τον τρόπο παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στα τμήματα αυτά καθώς και στην εκ νέου επεξεργασία των ζητημάτων που άπτονται του επανασχεδιασμού  της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η ολοκλήρωση της οποίας με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και την πρόληψη  θα συμβάλλει στην αποτροπή ανάλογων τραγικών περιστατικών. 


Ορσαλία Φυτά
Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας