Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Γερμανικός Τύπος: «Επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» - Ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία συνεχίζει να διατυπώνει εκτιμήσεις για το δημοψήφισμα

Γερμανικός Τύπος: «Επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» 
Το λόγο έχουν σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι για το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι" κατά τον ποιητή. Μηνύματα αλληλεγγύης, αλλά και τελευταίες τοποθετήσεις βετεράνων γερμανών πολιτικών.

Ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία συνεχίζει να διατυπώνει εκτιμήσεις για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, άλλοι αξιωματούχοι προβάλλοντας ενστάσεις για το "όχι" και άλλοι συνηγορώντας για τα πλεονεκτήματα του "ναι".

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φωνές που ζητούν από ευρωπαίους και γερμανούς στήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τον γερμανό ομόλογό του ότι από χρόνια εργάζεται για ένα Grexit. "Ήδη από το 2012 ο κ. Σόιμπλε έκανε σαφές ότι θα προτιμούσε ένα Grexit". Παράλληλα επέρριψε το φταίξιμο για το κλείσιμο των τραπεζών στους δανειστές. "Η Ευρώπη αποφάσισε να μας εκβιάσει για να υπογράψουμε μια συμφωνία που δεν είναι για κανένα καλή", είπε στην συνέντευξη σύμφωνα με την προδημοσίευση.

Στο στρατόπεδο του "ναι" προσχώρησαν σήμερα δύο πολιτικοί που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους ως υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας. Πρόκειται για τον Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, με μακρά θητεία επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος δήλωσε ότι μια καθαρή φιλοευρωπαϊκή ψήφος θα βοηθούσε όλες τις πλευρές και κυρίως θα βοηθούσε στην κατάστρωση κοινής στρατηγικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο Γιόσκα Φίσερ, από το κόμμα των Πρασίνων, υπουργός Εξωτερικών επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε καθαρά υπέρ του "ναι".
  Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Welt, έθεσε ως πρωταρχικό ζήτημα να μείνει όρθιο το σύστημα προμήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα. "Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους Έλληνες μόνους τους". Και διαβεβαίωσε ότι εάν χρειαστεί θα μπορούσαν να εκταμιευτούν με γρήγορες διαδικασίες χρήματα από τα ειδικά ταμεία της ΕΕ. Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, που προειδοποίησε για το ενδεχόμενο "ανθρωπιστικής καταστροφής".

Οι οργανώσεις νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων σε ανοιχτή επιστολή, κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα. "Εάν αποτύχει η στήριξη στην Ελλάδα, αποτυγχάνει η Ευρώπη" αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στο οποίο οι υπογράφοντες καταδικάζουν τις ανταλλαγές κατηγοριών για το ποια πλευρά φέρει την ευθύνη. "Το να αποδίδεται η ευθύνη μονομερώς στην ελληνική κυβέρνηση, είναι φτηνός λαϊκισμός. Υπάρχει μόνο μια λύση: επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, με την οποία καλείται τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ρότα της λιτότητας.

Πηγή: Deutsche Welle