Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

NON PAPER-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΙρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος βγαίνουν από την κρίση, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της βυθίζει την χώρα στην ύφεση, νεκρώνει την οικονομία και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, παριστάνοντας ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση οδηγούνται στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ευημερία.
-Στις 12 Μαρτίου, η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Η χώρα έχει ήδη βγει στις αγορές επιτυγχάνοντας επιτόκιο 1,3% για τους τριακονταετείς τίτλους της. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,9%.

-Στις 29 Μαΐου, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που υπέστησαν περικοπές λόγω της κρίσης. Έτσι, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7% και όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1%.

-Στις 2 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Μάιο και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα (μείωση 2,7% σε σχέση με τον Απρίλιο).

-Χθες, 2 Ιουνίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, από όπου προκύπτει ότι οι όροι δανεισμού των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκαν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ είδαν τον τζίρο τους να αυξάνει κατά 11%. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

-Στις 20 Μαρτίου, ο διεθνής οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της. Η αναβάθμιση σημαίνει ότι ο S&P ενδέχεται να αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας μέσα σε 12 μήνες από το BB, όπου την είχε τοποθετήσει στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012. Ο οίκος προβλέπει πως η Λισαβόνα θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ φέτος (+0,2% από ό,τι προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014).

-Στις 19 Απριλίου, η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δις ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό η Πορτογαλία θα καταφέρει να εξοικονομήσει έως και 500 εκ. ευρώ από τους τόκους, την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

-Στις 18 Απριλίου, η κυπριακή Βουλή (με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ)ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης».

-Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δις ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε B- με θετική προοπτική και αναβαθμίστηκε το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από Β. Διατηρεί, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β.
-Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, εκτίμησε ότι «η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016».