Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τσίπρας: Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά

tsiprasabaramopoulos

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε ο Αλέξης Τσίπρα, όπου ενημερώθηκε για θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.
«Είχα μία ουσιαστική ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα ήταν μια θεσμική ενημέρωση στα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Ζούμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων. Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες, με σεισμογραφικό που συνοδεύεται και από δύο στρατιωτικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου ουσιαστικά είναι παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αυτή η πρόκληση έχει στόχο να τορπιλίσει την εξεύρεση λύσης. Τορπιλίζει την όλη διαδικασία. Ρίχνει λάδι στη φωτιά. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας επλήγη από μια πρωτοφανή κρίση που διαχειρίστηκε με εγκληματικό τρόπο η αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει ισχυρή. Αυτό το δεδομένο να το έχουν όλοι υπόψιν τους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην προσφορά των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και αναφερόμενος για τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό είπε «οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν, οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται. Διαβεβαιώσαμε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλονται από εμπιστοσύνη γιατί το κράτος θα έχει συνέχεια. Η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων δεν εξαρτάται μόνο από τους εξοπλισμούς αλλά και από τη δομή δυνάμεων».

Για το αν χρειαζόμαστε επιπλέον εξοπλισμούς απάντησε ότι «όλοι γνωρίζουμε τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος που δεν συνδέονταν με τις προμήθειες ανταλλακτικών. Είναι ανάγκη να φύγουμε από το μοντέλο των εξοπλισμών του παρελθόντος και να θέσουμε νέες βάσεις λαμβάνοντας υπόψιν την διαχείρηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πρέπει να σχεδιάσουμε σε νέα βάση τις ένοπλες δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει τις θέσεις του σε αυτό».