Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Εντυπώσεις απο το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

 Του Βλάση Τσιώτου

Βλάσης ΤσιώτοςΤο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το πρώτο μου και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις κυριότερες εντυπώσεις μου. Γενικά το κλίμα ήταν θετικό και υπήρχε σαφής διαφορά από τα παλαιότερα που εγώ είχα παρακολουθήσει. Υπήρχε μεγαλύτερη πολυφωνία καθώς οι ομιλητές δεν περιορίστηκαν στους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων. Εμείς σαν μείζονα μειοψηφία φέραμε 4 θέματα προ ημερησίας, τα οποία ανέπτυξαν ο Σπύρος Αποστολόπουλος, η Φρόσω Γκαινά, η Γιόλα Μαστέλλου και εγώ. Είμαι περήφανος γιατί για μια ακόμη φορά έγινε φανερό ότι εμείς δεν αποτελούμε ένα σύνολο χειροκροτητών του αρχηγού, αλλά διακριτές προσωπικότητες ικανές να αρθρώσουν λόγο ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο. Αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε και στην συνέχεια αφού έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των συνεργατών μου.
Τα θέματα που θέσαμε ήταν η διαχείριση καμένης έκτασης στη Ζήρεια, ο τρόπος χρηματοδότησης των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων του Δήμου, ο πρόχειρος κατά την γνώμη μας χειρισμός μετατάξεων στο Δήμο μας, το θέμα της ανάπλασης της δυτικής παραλιακής ζώνης του Ξυλοκάστρου και τέλος ο χρόνος στον οποίο η Δημοτική Αρχή θα μας αναλύσει την κατάσταση την οποία παρέλαβε τον Δήμο από οικονομική και οργανωτική πλευρά.
 Χθές υπήρχε μια ελευθερία λόγου ακόμα και από πολίτες η οποία με εξέπληξε ευχάριστα. Ακόμα και αν ξεπέρασε κάποια στιγμή τα όρια πιστεύω ότι είναι απείρως προτιμότερη από την φίμωση και τον αυστηρό περιορισμό. Το γεγονός αυτό πιστώνεται στον Πρόεδρο και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχιστεί όταν τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Ένα άλλο ευχάριστο για μένα χαρακτηριστικό ήταν η παρουσία αρκετών πολιτών στο χώρο. Είναι στο χέρι μας να τους παρακινήσουμε ώστε η παρουσία τους να αυξηθεί και να είναι μόνιμη, γιατί μόνο με την συμμετοχή όλο και περισσοτέρων μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Η συμπεριφορά και ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης και να φέρει κοντά πιο πολύ κόσμο.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, όπου με δικιά μας πρόταση αποφασίστηκε να ασκηθεί ένσταση προκειμένου να μας δοθούν διευκρινήσεις όσον αφορά την ποσότητα που μπορεί να έρθει σε έκτακτη ανάγκη, καθώς και από ποιες περιοχές, ώστε να είμαστε σχετικά σίγουροι ότι δεν θα δεχθούμε ξαφνικά τεράστιες ποσότητες από όλη την Πελοπόννησο.
Κλείνοντας την ενημέρωση θέλω να σας πληροφορήσω ότι σαν μείζον μειοψηφία επεξεργαζόμαστε ήδη διάφορους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί δυνατή η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή σας για τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί η γνώση είναι δύναμη και οι δημότες είναι απαραίτητο να την έχουν.
 .facebook.com