Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ" - ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: Zoo story by Edward Albee - 26/27-7 στο Δερβένι


 

Πρωταγωνιστούν


Jerry:     Γιώργος Κορδούλης
Peter:    Θάνος Βυζάς

 
Συντελεστές της παράστασης

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί :  Μιχάλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά:                                           Νανά Μούγιου
Κατασκευές:                                    Ηλίας Καραβάς
Διδασκαλία :                                   Τερέζα Λουίζου

Η ταυτότητα του έργου

Το «The Zoo Story» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Edward Albee που έχει τιμηθεί τρεις φορές με το βραβείο Pulitzer και γράφτηκε το 1958.
Το έργο διερευνά την απομόνωση, τη μοναξιά, την κοινωνική ανισότητα, τη βία  και την απανθρωπιά μέσα στην καπιταλιστική και «καθώς πρέπει» Αμερικανική κοινωνία.
 .
Ο Peter και ο Jerry θα συναντηθούν ένα Κυριακάτικο απόγευμα στο Central Park της Νέας Υόκρης και θα μοιραστούν το ίδιο παγκάκι.
Ο Jerry είναι απελπισμένος και επιζητά μια ουσιαστική συνομιλία με ένα άλλο ανθρώπινο ον. Ο Peter επιλέγει να τον ακούσει. Όμως ο Jerry εισβάλλει σιγά – σιγά στην ειρηνική ζωή του Peter ανακρίνοντας τον και αναγκάζοντάς τον να ακούσει ιστορίες από τη ζωή του, αλλά και το λόγο που βρίσκεται πίσω από την επίσκεψή του στο ζωολογικό κήπο.
Τα στοιχεία του έργου, το ειρωνικό χιούμορ και η αδιάκοπη δραματική αγωνία φτάνει στο αποκορύφωμα όταν ο Jerry φτάσει τον Peter στο δικό του επίπεδο και τον αναγκάσει να δει επιτέλους την «αλήθεια»!!!


Σημείωμα σκηνοθέτιδας

Όταν, σπουδάστρια ακόμα της Δραματικής Σχολής, συναντήθηκα με το συγκλονιστικό αυτό κείμενο του Edward Albee, ονειρεύτηκα πως κάποια μέρα θα γνώριζα τους δύο ηθοποιούς που θα μ’ ενέπνεαν να το ανεβάσω στη σκηνή.
Αυτή η υπέροχη μέρα έφτασε!
Και χαίρομαι πολύ που τη μοιράζομαι μαζί σας
 Λίγο πριν την παράσταση, νοιώθω την ανάγκη να πω δυο λόγια. Τι υπέροχη στιγμή όταν για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι 2 ηθοποιοί με το εξαιρετικό κείμενο του Edward Albbe!!! Από την πρώτη εκείνη φορά που κάναμε ανάγνωση στο κείμενο, νοιώσαμε μαγεμένοι. Τώρα, λίγους μετά, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Γιώργο Κορδούλη και Θάνο Βυζά που μ' εμπιστεύτηκαν και αφέθηκαν στις σκηνοθετικές μου οδηγίες. Όλοι ξέρουμε τι να περιμένουμε από τον Γιώργο - έναν ηθοποιό που ξέρει να φτάνει την υποκριτική του σε πολύ υψηλά επίπεδα - έναν επαγγελματία ηθοποιό και "εραστή της τέχνης"!!! Σ΄αυτή την παράσταση θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε σ' ένα παιχνίδι για δύο με ένα νέο "αστέρι" των Πειραματιστών, το Θάνο. Η συνεργασία μαζί τους ήταν ένα ταξίδι σε "ήρεμα γαλανά νερά"!!!!
                                       Τερέζα Λουίζου