Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στη Φθιώτιδα

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα μετά τον εκτροχιασμό του τρένου
Τύχη βουνό είχαν οι 152 επιβάτες της αμαξοστοιχίας που σήμερα το πρωί έπεσε πάνω σε δύο αγελάδες με συνέπεια να εκτροχιαστεί η μηχανή και ένας συρμός, για να σταματήσει λίγα μέτρα πριν από τη γέφυρα του Ασωπού, διακόπτοντας τη συγκοινωνία μεταξύ Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται, από το μεσημέρι, πολυάριθμα συνεργεία του ΟΣΕ, αλλά δεν προβλέπεται να ανοίξει η γραμμή πριν από αύριο, καθώς οι μηχανικοί του ΟΣΕ θεωρούν πολύ δύσκολο το σημείο για να δουλέψουν οι γερανοί για να επαναφέρουν τη μηχανή που έχει εκτροχιαστεί και πάλι στις ράγες.Η συγκοινωνία ανάμεσα στο Λιανοκλάδι και τον Μπράλλο γίνεται με λεωφορεία. Οι επιβάτες που έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα αποβιβάζονται από τα τρένα στο Λιανοκλάδι, συνεχίζουν με λεωφορεία μέχρι τον Μπράλλο και στη συνέχεια πάλι με τρένο κινούνται προς την Αθήνα. Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει για τους επιβάτες που κινούνται από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
 Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, καθώς η αμαξοστοιχία 53 με προορισμό την Αθήνα, πέρασε από το Λιανοκλάδι και κατευθυνόταν προς τον Μπράλλο, στη Φθιώτιδα. Στον ορεινό όγκο του Καλλιδρόμου, ο μηχανοδηγός χωρίς πρόβλημα περνά τον σταθμό του Ασωπού. Αμέσως μετά τον σταθμό, και λίγο πριν την γέφυρα της Παπαδιάς, υπάρχει μια αριστερή κλειστή στροφή για το τρένο.

Ξαφνικά, ο μηχανοδηγός βλέπει μερικά μέτρα μπροστά από το τρένο δύο μεγάλες αγελάδες να στέκονται ανάμεσα στις σιδηροτροχιές και προσπάθησε μάταια να ακινητοποιήσει το συρμό.
 Στα λίγα δευτερόλεπτα που του είχαν απομείνει, οι αγελάδες δεν πρόλαβαν να φύγουν: η μία έμεινε στο μέσο της γραμμής και η δεύτερη μετακινήθηκε προς τα άκρα. Η μηχανή του τρένου έπεσε με δύναμη πάνω στα δύο ζώα, εκτίναξε και σκότωσε το ένα, ενώ το δεύτερο εγκλωβίστηκε κάτω από τους άξονες.
Η μηχανή και το πρώτο βαγόνι άρχισαν να «χορεύουν τρελά» πάνω στις γραμμές, ουσιαστικά η μηχανή του τρένου και το ένα βαγόνι κινούνταν πάνω στις γραμμές, στον έναν άξονα. Στη συνέχεια η μηχανή εκτροχιάστηκε και έφυγε πάνω από τις γραμμές για να βρεθεί κάθετα σ' αυτές λίγα μέτρα πριν από τη γέφυρα, το βαγόνι ισορρόπησε τελικά πάνω στις ράγες και τα υπόλοιπα βαγόνια ακινητοποιήθηκαν, χωρίς πρόβλημα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και σιδηροδρομικοί από το Λιανοκλάδι κατευθύνθηκαν προς το σημείο του ατυχήματος για να δουν τι συμβαίνει.
Το προσωπικό της αμαξοστοιχίας προσπαθούσε να ηρεμήσει τους επιβάτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, καθώς όλα αυτά εξελίχθηκαν με κινηματογραφικό τρόπο. Πολύ νωρίς διαπιστώθηκε πως μόνο κάποιοι επιπόλαιοι τραυματισμοί υπήρχαν μεταξύ των επιβατών, ενώ στο σημείο της σύγκρουσης έφθασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, που ωστόσο δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

newsit.gr