Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Οκτώ καταξιωμένοι Έλληνες της Διασποράς τιμήθηκαν με τα βραβεία «Αργώ»

 Οκτώ καταξιωμένοι Έλληνες της Διασποράς τιμήθηκαν με τα βραβεία «Αργώ»

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στην Ακαδημία Αθηνών, επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα βραβεία “Αργώ” σε οκτώ Έλληνες του εξωτερικού που διαπρέπουν.

Τα βραβεία Αργώ είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, στόχος της οποίας είναι η επιβράβευση των Ελλήνων της Διασποράς που τιμούν την καταγωγή τους, η προβολή των επιτευγμάτων τους για παραδειγματισμό των νεότερων γενεών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και η ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των νέων της στο εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Σήμερα βραβεύουμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, του κοσμοπολιτισμού, της δημιουργικής έμπνευσης. Τιμάμε εκλεκτούς συμπατριώτες μας που ξεκίνησαν, ως σύγχρονοι Αργοναύτες, το ταξίδι τους προς τον κόσμο και προς την γνώση, για να εξερευνήσουν πεδία της επιστήμης, της τέχνης, της επιχειρηματικότητας, του υλικού πολιτισμού, του αθλητισμού. Αναγνωρίζουμε τον μόχθο, την επινοητικότητα, την προσφορά τους, αλλά και τη συμβολή τους, άμεση και έμμεση, στην πρόοδο και την ανάπτυξη της πατρίδας μας”.

Στην εκδήλωση  απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γιώργος Κώτσηρας, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στην ενίσχυση των δεσμών με τη Διασπορά.  «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και τόνισε ότι η “ελληνική Διασπορά αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο».

Στην τελετή μίλησε ακόμη ο δικηγόρος, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Βρυξελλών Αργώ και πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σπύρος Παππάς καθώς και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός, πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Συνολικά βραβεύτηκαν οκτώ καταξιωμένοι Έλληνες του εξωτερικού.

Στον τομέα του Αθλητισμού τιμήθηκε ο Ελληνοαμερικανός αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου κ. Γιώργος Καρλαύτης, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή και το βραβείο παρέλαβε αντ’ αυτού ο συνονόματος παππούς του.

Με το βραβείο ανθρωπιστικής προσφοράς τιμήθηκε η αντιδήμαρχος της πόλης Solingen της Γερμανίας και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης Ηνίοχος κα. Ιωάννα Ζαχαράκη η οποία ανέφερε ότι “η ανθρωπιστική προσφορά είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας όσο ποτέ” και συμπλήρωσε ότι “με συλλογική δράση μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία“. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “ειδικά εμείς οι γυναίκες νιώθουμε ότι έχουμε μια γυάλινη οροφή όταν προσπαθούμε να εξελιχθούμε στη ζωή μας“.

Ο σεφ κ. Ανδρέας Μαυρομμάτης, τιμήθηκε με το βραβείο γαστρονομίας για την προβολή της ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι και γενικότερα στη Γαλλία. Ο καταξιωμένος σεφ ανέφερε πως εδώ και 43 χρόνια προωθεί μαζί με τα αδέρφια του την ελληνική κουζίνα και τα εκλεκτά προϊόντα στη Γαλλία και μοιράστηκε με το κοινό τα λόγια που του είχε πει κάποτε ο Φρανσουά Ολάντ “Η οικογένεια Μαυρομμάτης με έπεισε ότι το πρώτο μάθημα εξουσίας είναι να ξέρεις να γεύεσαι την ελληνική γαστρονομία”.

Ο κ. Νίκανδρος Μπούρας, παρέλαβε το βραβείο Αργώ για την προσφορά του στις Επιστήμες. Ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου θεωρείται από τους πρωτεργάτες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο και είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή που του δόθηκε αυτό το βραβείο στην Ελλάδα.

Τα αδέρφια Θωμάς και Ηλίας Γεωργιάδης τιμήθηκαν με το βραβείο επιχειρηματικότητας για τις επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει στη Σουηδία και στην Ελλάδα. Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι “το πιο σημαντικό που έμαθα αυτά τα 25 χρόνια είναι ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να έχουμε καλούς ανθρώπους γύρω μας” και αφιέρωσε το βραβείο αυτό στους συνεργάτες τους.

Το βραβείο καινοτομίας δόθηκε στην κα. Μαρίνα Χατζοπούλου, η οποία δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην τελετή απονομής. Η κα. Χαζτοπούλου είναι πρόεδρος της Levitronix Technologies και του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας.

Η κα. Χριστιάννα Στεφάνου, χορεύτρια, χορογράφος και Διευθύντρια της Ακαδημίας Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης από το 2020 τιμήθηκε με το βραβείο πολιτισμού και τεχνών. Στον χαιρετισμό της ανέφερε: “όταν ήμουν 5 χρονών ονειρεύτηκα τον χορό. Ξύπνησα και είπα ότι θα γίνει μπαλαρίνα. Αυτό το βραβείο το είχα ονειρευτεί εδώ και 20 χρόνια” και τόνισε ότι “να είσαι γυναίκα και μητέρα και να έχεις δικαίωμα στην καριέρα είναι ένα πολύ σημαντικό προνόμιο” .

Ο καθηγητής κ. Γιάννης Κορίνθιος τιμήθηκε με το βραβείο προσφοράς στα κοινά. Ο κ. Κορίνθιος υπήρξε ο εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας. Στον χαιρετισμό του ανέφερε: “ως απλός μελετητής της ελληνικής γλώσσας και ως Έλληνας της Διασποράς, αγωνίστηκα για να προβάλλω τη γλώσσα μου ανάμεσα σε γλώσσες που προσπάθησαν να την καταβροχθίσουν. Χρέος όλων των Ελλήνων είναι να μη χάσουν τη γλώσσα τους“.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ρεπορτάζ: Νατάσα Βησσαρίωνος