Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Παναθηναϊκός – Τσέλσι 1-4: Άλλη κλάση η Τσέλσι, διέλυσε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

 Παναθηναϊκός – Τσέλσι 1-4: «Κατάρρευση» και βαριά ήττα για τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ για το Conference League 

Η τεράστια ποιοτική διαφορά στα ρόστερ του Παναθηναϊκού και της Τσέλσι (1-4) αποτυπώθηκε στην μεταξύ τους αναμέτρηση στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής στη League phase του Conference League. Ο κόουτς των λονδρέζων Έντσο Μαρέσκα είχε την πολυτέλεια να αφήσει εκτός αποστολής επτά από τους παίκτες που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι με την Λίβερπουλ. Ποιοι χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων ως αναπληρωματικοί ; Ο… Ζοάο Φέλιξ, ο Μούντρικ και ο Ενκουνκού.

Μέχρι να βρουν οι παραπάνω τα

πατήματά τους ο Παναθηναϊκός πήγε να τους πιάσει στον ύπνο. Μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο είχε δύο σημαντικές ευκαιρίες με τον Γεντβάι και τον Ουναΐ. Δεν σκόραραν οι «πράσινοι» πρώτοι και από τη στιγμή που η Τσέλσι βρήκε ρυθμό δεν υπήρχε επιστροφή. Μόνο όταν χαλάρωσαν πια οι φιλοξενούμενοι έπειτα από το δικό τους τέταρτο γκολ μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να βάλει το γκολ της τιμής και να γλιτώσει τα χειρότερα που διαμορφώνονταν με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα. 

Επίδειξη ανωτερότητας στο ΟΑΚΑ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για έναν αγώνα στον οποίο η Τσέλσι μετά το μουδιασμένο πρώτο 20λεπτο, έκανε επί της ουσίας ότι ήθελε. Οι “μπλε” δεν ανέβασαν ιδιαίτερα ταχύτητα, όμως έβαλαν αρκετά γκολ ώστε να φτιάξουν το δικό τους goal average, αλλά ταυτόχρονα να πληγώσουν σημαντικά κι εκείνο του Παναθηναϊκού.

Η σημαντική καλή φάση του αγώνα ήρθε μόλις στο 2ο λεπτό και άνηκε στον Παναθηναϊκό. Ο Πελίστρι κέρδισε ένα φάουλ στα αριστερά, ο Μλαντένοβιτς έκανε μία αριστουργηματική εκτέλεση, ο Γέντβαϊ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, όμως ήδη τον Γιόργκενσεν να πραγματοποιεί μία πραγματικά σπουδαία επέμβαση. Δύο λεπτά αργότερα, οι Αθηναίοι απείλησαν και πάλι, με τον Ουναΐ να σουτάρει εκτός περιοχής και την μπάλα να καταλήγει οριακά άουτ. Οι παίκτες του Αλόνσο πάντως είχαν την κατοχή και ήλεγχαν το ρυθμό στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν, όμως συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όταν οι “πράσινοι” αναπτύσσονταν με ταχύτητα στην επίθεση. Παράλληλα, με την κατοχή να έρχεται σιγά σιγά κοντά στο 50-50, οι γηπεδούχοι επιχειρούσαν, ανά διαστήματα, να πιέζουν το σύνολο του Μαρέσκα. Στο 22′ η Τσέλσι κατάφερε να βγάλει μία υποδειγματική αντεπίθεση με τους Φέλιξ και Μούντρικ να συνεργάζονται, τον Ουκρανό να επιστρέφει την μπάλα στον Πορτογάλο κι εκείνον να ανοίγει το σκορ, κόντρα στη ροή του ματς. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, οι “μπλε” πήραν τον έλεγχο, εκμεταλλευόμενοι το μομέντουμ. Στο 28′, ο Φερνάντες έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και υποχρέωσε τον Ντραγκόφσκι σε μία δύσκολη επέμβαση. Ο ρυθμός στη συνέχεια έπεσε κατακόρυφα, με την πίεση του Παναθηναϊκού να έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ και οι Άγγλοι δεν επιδίωκαν άμεσα δεύτερο γκολ. 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις για τους Αθηναίους. Στο 48′ ο Φέλιξ έκανε μία ωραία σέντρα από τα δεξιά, ο Μούντρικ πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντραγκόφσκι με καρφωτή κεφαλιά. Κάπως έτσι οι δυο τους… άλλαξαν ρόλους, σε σύγκριση με το πρώτο τέρμα της ομάδας τους. Επτά λεπτά μετά ήρθε και τρίτο γκολ για τους φιλοξενούμενους, με τον Φέλιξ να στέλνει ξανά την μπάλα στα δίχτυα, αυτήν τη φορά με σουτ εκτός περιοχής που κόντραρε στον Μαξίμοβιτς.

Οι παίκτες του Μαρέσκα όμως δεν σταμάτησαν εκεί, μιας και ο Φέλιξ κέρδισε και πέναλτι, στο 58ο λεπτό, μετά από χέρι του Μαντσίνι. Ο Ενκουνκού ανέλαβε την εκτέλεση και δε λάθεψε, κάνοντας το 4-0. Ακολούθησαν ηχηρές αποδοκιμασίες από τον κόσμο, αλλά και μία πρωτοφανής αποθέωση στον… Γιοβάνοβιτς, μετά το τέταρτο τέρμα. Στο 65′ λίγο έλειψε να μπει και πέμπτο, όταν ο Ντισασί εκτέλεσε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε εντυπωσιασκά.

Στο μεσοδιάστημα, ο Αλόνσο έβαλε τους Τετέ και Βαγιαννίδη στον αγωνιστικό χώρο. Στο 69′ ο Βραζιλιάνος έκανε μία δυναμική επέλαση, μοίρασε στον Έλληνα μπακ κι αυτός γύρισε στο δεύτερο δοκάρι για τον Πελίστρι, ο οποίος μείωσε προ κενής εστίας. Στο 81′ ο Βέιγκα έκανε ένα λάθος γύρισμα και παραλίγο να βάλει αυτογκόλ, όμως η μπάλα πέρασε οριακά εκτός. Τα υπόλοιπα λεπτά είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, με το 4-1 να παραμένει έως το φινάλε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντγιέγκο Αλόνσο): Ντραγκόφσκι, Γεντβάι, Σένκεφελντ, Κώτσιρας, Μλαντένοβιτς (60’ Βαγιαννίδης), Μαξίμοβιτς, Τσέριν, Ουναΐ (81’ Μπακασέτας), Μαντσίνι (60’ Τετέ), Πελίστρι (71’ Τζούρισιτς), Γερεμέγεφ (71’ Σπόραρ).

ΤΣΕΛΣΙ (Έντσο Μαρέσκα): Γιόργκενσεν, Ρενάτο, Μπαντιασίλ, Ντισασί, Κουκουρέγια, Φερνάντες (71’Κασδαντέι), Φέλιξ, Ντούσμπερι-Χολ (77’ Τσικουεμέκα), Ενκουνκού, Μούντρικ, Νέτο.

 

ΑΠΟΕΛ – Μπόρατς Μπάνια Λούκα 0-1

Ο ΑΠΟΕΛ στο πρώτο μέρος δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ παρά τον έλεγχο της αναμέτρησης που όπως όλα έδειχναν πως είχε. Η Μπάνια Λούκα κρατούσε το 0 στην άμυνα της, με τις δυο ομάδες να οδηγούνται στα αποδυτήρια με το ισόπαλο σκορ. Στο δεύτερο μέρος οι φιλοξενούμενοι βρήκαν δίχτυα με τον με τον Σάβιτς στο 63ο λεπτό βάζοντας σε ρόλο οδηγού τους Βόσνιους.

Γάνδη – Μόλντε 2-1

Στο Βέλγιο η Γάνδη φιλοξένησε την Μόλντε, με τους γηπεδούχους να βρίσκουν δίχτυα στο 24ο λεπτό με τον Φαντιγκά, με τους Νορβηγούς να μην έχουν άμεση απάντηση σε αυτό και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το εις βάρος τους 1-0. Στο δεύτερο μέρος ο Νταελί έκανε το 1-1 για την Νορβηγική ομάδα, με τον Μπράουν στις καθυστερήσεις να δίνει στην Γάνδη στο 90+5′.

Γιαγκελόνια – Πετροκούμπ 2-0

Το πρώτο της Γιαγκελόνια με την Πετροκούμπ ήταν αρκετά άοσμο, μιας και καμία από τις δυο δεν είχε καταφέρει να παραβιάσει την εστία της αντίπαλου της στο πρώτο μέρος. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι έφτασαν στο γκολ με τον Πουλούλου στο 69′, βάζοντας τις βάσεις για την νίκη. Στο 72′ πάλι ο ίδιος παίκτης έκανε το 2-0 για να δώσει αέρα δυο τερμάτων στην ομάδα του που ήταν εκείνη που ήλεγχε την αναμέτρηση. Το παιχνίδι δεν είχε καμία αλλαγή στο σκορ με το 2-0 να μένει μέχρι το τέλος.

Λαρν – Σάμροκ Ρόβερς 1-4

Σε μια αναμέτρηση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον, οι δυο ομάδες του νησιού, Λαρν και Σάμροκ Ρόβερς να διασταυρώνονται. Οι Ιρλανδοί ήταν καταιγιστικοί καθώς σκόραραν τρεις φορές στο πρώτο μέρος. Ο Μπερνς έκανε το 1-0 στο 3′ μόλις λεπτό, ενώ στο 24ο λεπτό έκανε το 2-0 με τον Κένι. Ο Κόσγκρόουβ έκανε το 3-0, καθώς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το καταιγιστικό πρώτο ημίχρονο για τους Ιρλανδούς. Στο δεύτερο, ο Γκάλαχερ μείωσε για την Λαρν, αλλά η απάντηση από τον Μπουρκ ήρθε με στο 54′ για το 4-1 στα πρώτα 10 λεπτά της αναμέτρησης στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν άλλαξε τίποτα στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, με την Σάμροκ να φεύγει νικήτρια από την Β. Ιρλανδία.

Ντζουργκάρντεν – Γκιμαράες 1-2

Στην Σουηδία η αναμέτρηση της Ντζουργκάρντεν με την Γκιμαράες δεν είχε τρομερές στιγμές στο πρώτο μέρος με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν στην ανάπαυλα με το 0-0. Στο δεύτερο μέρος οι φιλοξενούμενοι βρήκαν δίχτυα με τον Μάνου στο 58′ για να δεχτούν την ισοφάριση τέσσερα λεπτά μετά από τον Στένσον. Εκεί όμως οι Πορτογάλοι δεν σταμάτησαν και πήραν εκ νέου το προβάδισμα με τον Σάντος στο 79ο λεπτό για το νέο προβάδισμα τους. Αυτό το σκορ έμεινε μέχρι το τέλος, με την Γκιμαράες να παίρνει την νίκη μέσα στην έδρα της Σουηδικής ομάδας.

Ραπίντ Βιέννης – Νόα 1-0

Η Ραπίντ Βιέννης ήταν αρκετά κυνική και βρήκε δίχτυα απέναντι στην Νόα, με τον Μπέιγιο στο 31′ για το προβάδισμα των Αυστριακών. Αυτό ήταν και το μοναδικό γκολ στο πρώτο μέρος. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι γηπεδούχοι δεν πέτυχαν άλλο γκολ με το σκορ να λήγει στο 1-0.

Σεν Γκάλεν – Φιορεντίνα 2-4

Η Φιορεντίνα ταξίδεψε στην γειτονική Ελβετία για την αναμέτρηση με την Σεν Γκάλεν με την οποία κατάφερε, να μην είναι ικανοποιητικά στημένη, καθώς δέχτηκε γκολ στο 23ο λεπτό χωρίς να μπορέσει να δημιουργήσει φάσεις για να γίνει απειλητική. Στο δεύτερο ημίχρονο έκανε την αντεπίθεση της, με τον Μαρτίνεθ Κουάρτα και τον Ικονέ στο 50′ και το 54′ να κάνει γρήγορη ανατροπή, με τους γηπεδούχους να απαντούν άμεσα με τον Γκόρτλερ στο 62′. Η “βιόλα” είχε ξανά λύση με τον Ικονέ να κάνει το 3-2 στο 69ο λεπτό βάζοντας σε ρόλο οδηγού και πάλι την Ιταλική ομάδα και στις καθυστερήσεις έβαλε το “κερασάκι στην τούρτα” με τον Γκόσενς, η οποία πήρε τελικά την νίκη, κάνοντας το 2/2 στην διοργάνωση.

Τσέλιε – Μπασακσεχίρ 5-1

Χορός τερμάτων στην Σλοβενία, καθώς η Τσέλιε διέλυσε την Μπασακσεχίρ από το πρώτο μέρος. Ο Σβέτλιν έκανε το 1-0 στο 5′ και στην συνέχεια έκανε το 2-0 με τον Μπρίνιτς στο 30′. Στο 34′ ο Σέσλαρ διαμόρφωσε το 3-0, με το πρώτο μέρος να είναι καταστροφικό για τους φιλοξενούμενους. Στο δεύτερο μέρος τα γκολ συνέχισαν να μπαίνουν, με την να κάνει το 4-0 με τον Κούκους στο 51′. Το γκολ της τιμής πέτυχε ο Πέλκας για τους Τούρκους στο 75′, αλλά οι γηπεδούχοι είχαν και άλλο τέρμα, με τον Κούκους για το τελικό 5-1 και τους πρώτους τρεις βαθμούς της Τσέλιε.

Χαρτς Ομόνοια 2-0

Στην Σκωτία η Χαρτς επικράτησε της Ομόνοιας με 2-0, σε μια αναμέτρηση όπου οι Κύπριοι έδειχναν πως θα μπορούσαν να πάρουν αποτέλεσμα. Στο πρώτο μέρος οι γηπεδούχοι έσβησαν με κάθε τρόπο τις ελπίδες των φιλοξενούμενων, καθώς τα δυο γκολ που πέτυχαν με τον Φόρεστ στο 16′ και με τον Σπιτάλ στο 23′, έδειξαν πως το βράδυ θα είναι αρκετά δύσκολο για την Ομόνοια. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, με τους γηπεδούχους να φτάνουν στην δεύτερη τους νίκη και να βάζουν βάσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση του Conference League.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Conference League:

Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ – Σερκλ Μπριζ 3-1
ΑΠΟΕΛ – Μπόρατς Μπάνια Λούκα 0-1
Γάνδη – Μόλντε 2-1
Γιαγκελόνια – Πετροκούμπ 2-0
Λαρν – Σάμροκ Ρόβερς 1-4
Ντζουργκάρντεν – Γκιμαράες 1-2
Παναθηναϊκός – Τσέλσι 1-4
Ραπίντ Βιέννης – Νόα 1-0
Σεν Γκάλεν – Φιορεντίνα 2-4
Τσέλιε – Μπασακσεχίρ 5-1
Χαρτς – Ομόνοια 2-0
 

22:00 Δε Νιού Σεντς – Αστάνα
22:00 Ελσίνσκι – Δυναμό Μινσκ
22:00 Μπλάντα Μπόλεσλαβ – Λουγκάνο
22:00 Μπάτσκα Τόπολα – Λέγκια Βαρσοβίας
22:00 Μπέτις – Κοπεγχάγη
22:00 Ολίμπια Λιουμπλιάνας – ΛΑΣΚ Λιντζ
22:00 Πάφος – Χάιντενχαϊμ.