Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ηχηρό “ΟΧΙ” στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του νερού και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

  

Και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης φώναξε χθες μέσω του ψηφίσματος  “ΟΧΙ στην ένταξη της Κορινθίας στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ΟΧΙ στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ,ΝΑΙ στα κίνητρα για εθελοντικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Παρόντες χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και  οι 5 δήμαρχοι: Κορινθίων Ν. Σταυρέλης, Λουτρακίου Γ. Γκιώνης, Βέλου Βόχας Θ. Μανάβης, Σικυωνίων Σπ. Σταματόπουλος και Νεμέας Κ. Φρούσιος για να εξηγήσουν στο σώμα τις επιπτώσεις για τη Κορινθία που έχουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί σχετικά με την διαχείριση των νερών.


 

Βλάσης Τσιώτος: “Είμαστε αυτοδιοίκηση αφήστε μας να αυτοδιοικηθούμε”

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος ξεκαθάρισε πως είναι κοινή γραμμή των δημάρχων της Κορινθίας να σταθούν απέναντι από όσα μέχρι σήμερα ακούγονται σχετικά με την ένταξη της Κορινθίας στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ή σε άλλα που φορούν την κατάργηση των ΔΕΥΑ και την δημιουργία μιας ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια ή ανά νομό.

Η Κορινθία να σημειώσουμε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εντάσσεται στο “ανησυχητικό πλαίσιο” ένταξης της στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος ξεκαθάρισε πως αυτό το σενάριο

α)δεν αφορά την έλευση ΦΘΗΝΟΥ ΝΕΡΟΥ (το αντίθετο) και αυτό το διαπιστώσαμε ήδη δήμοι και πολίτες τους από την διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη που το κόστος εκτοξεύθηκε από  25 ευρώ τον τόνο σε 145 ευρώ.

β)Η ΕΥΔΑΠ δεν θα μας φέρει νερό, το διαχειρίζεται, επομένως δεν μας δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν για μια ακόμα φορά είναι πως το κράτος εποφθαλμιά τα νερά της Στυμφαλίας και για αυτό το λόγο η Κορινθία διαχωρίζεται μαζί με άλλους δυο νομούς από το γενικό πλαίσιο που θέλει τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ σε μία ανά νομό ή ανά Περιφέρεια.

“Οι ΔΕΥΑ δεν χρωστάνε” διευκρίνισε ο Βλάσης Τσιώτος. 

“Εκείνοι μας χρωστούν. Δεν μας έχουν δώσει ακόμα το βιομηχανικό τιμολόγιο ενέργειας που δικαιούμαστε και πληρώνουμε με οικιακό τιμολόγιο. Να μας βοηθήσουν να κάνουμε έργα για την εξοικονόμησης ενεργειακής αναβάθμισης. Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑ Ξυλοκάστρου εκτελεί έργα πάνω από 40 εκατ. ευρώ”.

“Είμαστε αυτοδιοίκηση αφήστε μας να αυτοδιοικηθούμε” επανέλαβε για μια ακόμα φορά κλείνοντας την εισήγησή του προς το σώμα.

Οι τοποθετήσεις των δημάρχων κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, με το Σπύρο Σταματόπουλο να ξεχωρίζει ως ο παλαιότερος των αυτοδιοικητικών και καλύτερος γνώστης του θέματος, ως μέλος της ΕΔΕΥΑ, διατυπώνοντας ακριβώς το διακύβευμα της υπόθεσης.

Σπύρος Σταματόπουλος : “Ό,τι δημιουργεί κέρδος το δίνουν σε ιδιώτες.Πριν τα απορρίμματα, τώρα το νερό”

“Έχει υποστεί βιασμό ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.Ό,τι δημιουργεί κέρδος το δίνουν σε ιδιώτες. Έδωσαν τα απορρίμματα ,τώρα θέλουν τη διαχείριση των νερών να δώσουν σε ιδιώτες.” τόνισε. 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη νέα δήλωση του υπουργού κ. Σκυλακάκη ο οποίος είπε στο forum της Ολυμπίας πως ” Τα έργα των υδάτων δεν μπορούν να γίνουν με δημόσιο χρήμα. Οι ΔΕΥΑ θα πρέπει να αποκτήσουν αξιοπιστία έναντι των τραπεζών. Πρέπει να αποκτήσουν πιστοληπτική ικανότητα. Δηλαδή να δανειστούν!” Ο κ. Σταματόπουλος αναρωτήθηκε ” Αυτή την ώρα στην Κορινθία εκτελούνται έργα ύδρευσης πάνω από 200εκατ ευρώ στα αλήθεια ποιος ιδιώτης θα τα έδινε; Η ΕΥΔΑΠ έδωσε ποτέ ένα ευρώ για να κάνει έργα; Ποτέ!”

Ο δήμαρχος κάλεσε τους δημάρχους σήμερα το πρωί να παραβρεθούν στο  συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να διαμαρτυρηθούν μαζί με άλλους για το θέμα.

“Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι μαζική. Πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός .ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ”είπε ο κ. Σταματόπουλος

Σπύρος Καραβάς:  Να πάρουν  θέση  οι βουλευτές και υπουργοί της Κορινθίας

O επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Καραβάς τόνισε πως ο υπουργός κ. Σκυλακάκης αποτύπωσε και επισήμως όλα όσα αφορούν την Κορινθία και είναι εναντίον της. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των απορριμμάτων διέλυσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Αν το νερό ιδιωτικοποιηθεί τελειώσαμε. Παρουσιάζονται τεράστιες διαχειριστικές ανεπάρκειες της πολιτείας διαχρονικά -βλέπε Φράγμα Ασωπού και Λιμνοδεξαμενη της Ρίζας-και αναρωτιόμαστε μήπως όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα για να πάμε σε ιδιώτη;Εμείς δεν μπορούμε να ποτίσουμε. Και αν δεν μπορούμε να ποτίσουμε και να πιουμε νερό τελειώσαμε ως αγροτικός τομέας,ως τουρισμός .Έχουμε δυο υπουργούς και δυο βουλευτές. Έχουμε και υφυπουργό περιβάλλοντος. Είμαστε μόνοι ως αυτοδιοίκηση; Θα ήθελα να ακούσω πως είναι όλοι σύσσωμοι κοντά μας σε έναν αγώνα για τη ζωή μας”

Φάνης Μπρακούλιας :” Να δρομολογήσουμε όλες τις ενέργειες αντίδρασης μας”

“Σίγουρα θα ψηφίσουμε όλες τις ενέργειες και σίγουρα θα στηρίξουμε αλλά κυρίως πρέπει να λάβουμε μέτρα τα οποία θα εκδηλωθούν και από αύριο αν είναι δυνατόν.Να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να πάμε σε κινητοποιήσεις.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ

Όπως αναφέρθηκε η πρώτη κινητοποίηση θα γίνει όπως όλα δείχνουν στις 3 Νοεμβρίου.

Με μια μεγάλη συναυλία στα διόδια του Ισθμού. Το Μήνυμα που θα πρέπει να δώσουμε είναι γενικός ξεσηκωμός

jennysworld.gr