Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Γ.Ψυχογιός: Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κορίνθου χρειάζεται άμεση ενίσχυση! Φέρνουμε στη Βουλή το επείγον αίτημα του Συλλόγου Πασχόντων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  15/10/2024


Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε  ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Κορινθίας, όπως του κοινοποιήθηκε και αφορά στα σοβαρά  προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Κορίνθου.

Με την παρέμβαση αυτή, συντασσόμαστε με το δίκαιο και επείγον αίτημα του Συλλόγου για την ενίσχυση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κορίνθου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε η ποιότητα της νοσηλείας να ανταποκρίνεται επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ασθενών και ναλάβει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κορίνθου.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κορίνθου.

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ.Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά την υπ’ αρ. 16/24/23.09.24 επιστολή του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ν. Κορινθίας, όπως του κοινοποιήθηκε και αφορά στα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

 

Σύμφωνα με την επιστολή η Μονάδα Μεταγγίσεων Μεσογειακής Αναιμίας Γ.Ν.Κορίνθου λειτουργεί από το Νοέμβριο του 1984 υπό την εποπτεία του τμήματος Αιμοδοσίας. Το 1988 παραχωρήθηκε ειδικός χώρος, ο οποίος εξοπλίσθηκε αποκλειστικά από δωρεές του Συλλόγου. Παρόλο που στον ισχύοντα Οργανισμό του Νοσοκομείου η Μ.Μ.Μ.Α φαίνεται ως ανεξάρτητη μονάδα υπαγόμενη στον Παθολογικό Τομέα, ουδέποτε στελεχώθηκε με ανεξάρτητο ιατρικό προσωπικό, παρά τα συνεχόμενα αιτήματα του Συλλόγου πασχόντων από Μ.Α.Ν.Κορινθίας. Το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας (ΦΕΚ226/τ.β’/2007) ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί στο Γ.Ν.Κορίνθου.

Σημειώνουν, επίσης, πως στη Μονάδα παρακολουθούνται και μεταγγίζονται 45 ασθενείς με β’ ομόζυγη Μ.Α. και κάποιοι άλλοι περιστασιακά από την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο με καθημερινό μέσο όρο εισαγωγών περί τα 9 άτομα, ενώ η Μονάδα διαθέτει μόνο 4 κρεβάτια. Η κάλυψη της την τελευταία 5ετία ξεπερνά το 220%.

Τονίζουν πως αυτή τη στιγμή η μονάδα λειτουργεί με μία επικουρική γιατρό ειδικότητας Αιματολογίας και τρεις νοσηλεύτριες μία εκ των οποίων πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα. Έτσι, με τα παραπάνω δεδομένα η απογευματινή βάρδια κινδυνεύει να καταργηθεί με την έλλειψη σταθερού ιατρικού προσωπικού να δυσχεραίνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Εκφράζουν, τέλος, την εντονότατη ανησυχία τους για τις διαγραφόμενες προοπτικές στην Μονάδα και ζητούν α) την προκήρυξη θέσης Αιματολόγου ή Παθολόγο μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης στη Μονάδα, β) την άμεση αναπλήρωση της νοσηλεύτριας και γ) την άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, καθώς και την τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου όπου θα περιλαμβάνεται η Μονάδα ως ανεξάρτητη.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και ενημέρωσή μας.

Συν.: Την υπ’ αρ. 16/24/23.09.24 επιστολή του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ν. Κορινθίας.

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2024Ο καταθέτωνΒουλευτής

                                                Ψυχογιός Γεώργιος