Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Eθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου - Πληροφορίες και οδηγίες προς τους πολίτες

logo-colon https://colon.gov.gr/wp-content/uploads/2024/06/logo-colon-768x265.pnghttps://colon.gov.gr/wp-content/uploads/2024/06/logo-colon-768x265.pnglogo-colon

  Πληροφορίες και οδηγίες
προς τους πολίτες

Πληροφορίες και οδηγίες προς Φαρμακοποιούς και Μονάδες Φροντίδας Υγείας

Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για όλους τους πολίτες, εύκολα και γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία. Κεντρικός στόχος της Πολιτείας είναι η δημιουργία για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος πρόληψης. Η Πολιτεία σήμερα δεν περιμένει τους πολίτες να επισκεφτούν τον ιατρό, αλλά τους προσεγγίζει η ίδια, θεμελιώνοντας ένα νέο μοντέλο πρόληψης στη χώρα μας με επίκεντρο τον πολίτη.

Ξεκινώντας με την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, συνεχίσαμε με τη θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, που αποτελεί παγκοσμίως τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό. Πλέον στα πλαίσια βελτιστοποίησης της δημόσιας υγείας συμπεριλαμβάνεται και το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου. Ο καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η τρίτη στις γυναίκες.

Εθνικό πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ proliptikes.gov.gr

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021, υπολογίζεται ότι, στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιπροσώπευε το 12,7% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου και το 12,4% όλων των θανάτων λόγω καρκίνου.

Κομβικό ρόλο παίζει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου‐ορθού ο οποίος περιορίζει τη θνητότητα από τη νόσο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του και αυξάνει την ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο, με δυνατότητα ριζικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικά άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς, δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Δικαιούνται δωρεάν:

  • Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.
  • Μετά την σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.
  • Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
  • Διενέργεια Βιοψίας.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εκάστοτε εξέταση του προγράμματος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (τα συνεργαζομένα κέντρα μπορούν να τα βρίσκουν στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων πχ mastografia.gov.gr, testpap.gov.gr κτλ).

Δεν χρειάζεται καμία συνταγογράφηση, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.