Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μιμή Ντενίση βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

  

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς, η Μιμή Ντενίση και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών κατά την αποψινή, πανηγυρική συνεδρίασή της. Πρόκειται για τιμητικές διακρίσεις που απονέμονται κάθε χρόνο από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας ως αναγνώριση της προσφοράς επιφανών προσωπικοτήτων αλλά απλών πολιτών ατην επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία ευρύτερα.



Το Χρυσό Μετάλλιο αποδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) «για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται». 

 Το Αργυρό στον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας και «εκ των εγκυροτέρων καρδιολόγων στην Ελλάδα και διεθνώς κ. Βασίλειο - Διονύσιο Κόκκινο, ως ένδειξη αναγνώρισης και έκφραση τιμής για το πλουσιότατο κλινικό, διδακτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του έργο».

Το Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση-σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, απονεμήθηκε στην κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη - Θηραίου ή αλλιώς «κυρά Ρηνιώ», μοναδική κάτοικο της βραχονησίδας Κίναρος, 16 μίλια μακριά από την Αμοργό και 38 μίλια από την Κάλυμνο, για το ήθος, τον ανιδιοτελή πατριωτισμό της και το παράδειγμα που εκπέμπει.

Ο Τίτος Πατρίκιος τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5000 ευρώ. Το βραβείο αυτό έρχεται ως μια κάποια επανόρθωση από την πλευρά της Ακαδημίας για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του για την έδρα της ποίησης κατά την σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Τιμητικές διακρίσεις για το σύνολο του έργου τους, άνευ χρηματικού επάθλου, απονεμήθηκαν και στους ποιητές Νάσο Βαγενά και Μιχάλη Γκανά οι οποίοι επίσης επίσης δεν εκλέχθηκαν νέα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών στην ίδια ψηφοφορία.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς απέσπασε το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο του «ΟΧΙ! ...Δεν θα μας μπείτε στη μύτη») που συνοδεύεται από το ίδιο χρηματικό ποσό ενώ η Μιμή Ντενίση τιμήθηκε με Έπαινο ως σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βραβεύτηκε για την εκτεταμένη φιλανθρωπική του δράση, η οποία αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής πρωτοβουλίας στον χώρο της κοινωνίας πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που αναλαμβάνει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στα Σεπόλια, την γειτονιά της Αθήνας όπου και ο ίδιος μεγάλωσε και ξεκίνησε την αθλητική του δραστηριότητα)

Δείτε όλους όσους τίμησε η Ακαδημία Αθηνών ΕΔΩ.