Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

EUROVISION 2023: Όλες οι αλλαγές στην ψηφοφορία και η ανάλυσή τους!

https://ogaegreece.com/wp-content/uploads/2022/11/photo-site1200-%C3%97-600px.jpg

Πολύ σημαντικές αλλαγές ανακοίνωσε νωρίτερα η EBU σχετικά με τον τρόπο βαθμολογίας που καθορίζει το αποτέλεσμα της Eurovision. Καθοριστικό για την απόφαση του reference group της EBU, όπως η ίδια δηλώνει, ήταν το ‘σκάνδαλο των επιτροπών’ που αμαύρωσε τον διαγωνισμό της Eurovision 2022. Οι αλλαγές στον τρόπο βαθμολογίας της Eurovision, που θα ισχύσουν άμεσα από την ερχόμενη χρονιά, έχουν δύο βασικούς άξονες:

  • Τον περιορισμό του ρόλου των εθνικών επιτροπών
  • Το ‘άνοιγμα’ της ψηφοφορίας σε νέο κοινό, χωρών που δεν συμμετέχουν

Να θυμίζουμε ότι με μία αιχμηρότατη ανακοίνωση κατά τη βραδιά του ‘Jury Show’ του Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2022, η EBU ακύρωσε τη βαθμολογία που έδωσαν στον 2ο ημιτελικό 6 εθνικές επιτροπές. Η ανακοίνωση ανέφερε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας‘ και ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης του αποτελέσματος. Το πλήγμα που δέχτηκε το κύρος και η αξιοπιστία του Διαγωνισμού ήταν μεγάλο και ήταν αναμενόμενη κάποια διορθωτική κίνηση ώστε να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, ο Διαγωνισμός δέχτηκε ένα 2ο μεγάλο πλήγμα το 2022, οικονομικής κυρίως φύσεως, με τον αποκλεισμό της Ρωσίας. Ήμασταν οι μόνοι πέρσι που αναδείξαμε ότι 40 εκατομμύρια περίπου λιγότεροι τηλεθεατές είδαν τον διαγωνισμό. Επομένως, το άνοιγμα προς το κοινό των χωρών που δεν συμμετέχουν είναι μια κίνηση εξισορρόπησης της απουσίας της Ρωσίας, αλλά και μια κίνηση που θα βοηθήσει οικονομικά τον διαγωνισμό της Eurovision ως εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, και την αποχώρηση τριών χωρών φέτος (Μαυροβουνιο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) για οικονομικούς κυρίως λόγους. Με την εισαγωγή μιας επιπλέον χώρας, ως ‘Rest of the World’, έστω και μόνο στο βαθμολογικό κομμάτι, αντιμετωπίζεται ως έναν βαθμό και η επίπτωση από τη μείωση των χωρών που συμμετέχουν.

Επειδή οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές έως ιστορικές για τον Διαγωνισμό, ας τις δούμε αναλυτικότερα, με τη βοήθεια ενός οδηγού ερωτήσεων-απαντήσεων (FAQ) που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές: ogaegreece.com