Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Εγκαινιάστηκε η OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια

  

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Φιλαδέλφεια το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, η OPAP Arena.

Περισσότεροι από 32.000 φίλαθλοι της ΑΕΚ έδωσαν βροντερό παρών στο νέο τους "σπίτι" και παρακολούθησαν την εντυπωσιακή τελετή πριν εισέλθουν στο κυρίως μενού που είναι φυσικά το παιχνίδι της Δευτέρας (20:00) με τον Ιωνικό για τη Super League 1 

 

5690690__1_ 

Με την παρουσία του συγκλόνισε ο Κώστας Νεστορίδης. Ο θρυλικός παλαίμαχος άσος της Ένωσης, που είχε δηλώσει πως θα πήγαινε ακόμη και με φορείο στα εγκαίνια, ήταν εκεί με καροτσάκι και αποθεώθηκε από τους φαν της ΑΕΚ όταν έφτασε στη σέντρα του νέου γηπέδου.



Την εκδήλωση παρουσίασαν οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου και Ναταλία Δραγούμη. Την κορδέλα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ έκοψε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Δημήτρης Μελισσανίδης

5690641

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αφού έκοψε την κορδέλα στο νέο γήπεδο σημείωσε:«Περιμέναμε πολύ. Υπομείναμε πολλά, ξεπεράσαμε εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα. Πονέσαμε, κλάψαμε, αγωνιστήκαμε, αλλά είμαστε πάλι εδώ. Φαίνεται το έχει η μοίρα μας. Δεν είναι απλά μια σημαντική βραδιά. Η ΑΕΚ συναντά απόψε την ιστορία της. Σε δύο χρόνια θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της ιστορίας της. Αυτή την ιστορική επιβεβαίωση δεν τη ζούμε μόνο εμείς που παρακολουθούμε την τελετή, μαζί μας από ψηλά είναι οι ιδρυτές μας. Κάπου εδώ δίπλα μας είναι και ο Στέλιος Σεραφείδης. Από ψηλά μας κοιτούν οι Πατριάρχες μας. Ο Νίκος Γκούμας και ο Λουκάς Μπάρλος. εκεί και οι πατεράδες μας που μας πήραν από το χέρι σε αυτές τις κερκίδες. Μαζί μας είναι και οι φίλοι και τα αδέρφια που δεν πρόλαβαν αυτά τα εγκαίνια. Ζουν ανάμεσά μας. Είναι όλοι εκείνοι που πριν από 98 χρόνια ήρθαν εδώ να δουλέψουν εθελοντικά για να στεγάσουν την ιστορία μας. Εδώ όλος ο πλανήτης θα μάθει τις αρχές και τα ιδανικά που προσφέρει αυτή η ομάδα. Δεν θέλω να χαλάσω τη σημερινή γιορτή για να απαριθμήσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί ό,τι του ζήτησα το έκανε πράξη. Ήταν όνειρο ζωής για όλους μας το νέο γήπεδο να χτιστεί σε αυτό τον ιερό χώρο. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι απλά ένα γήπεδο, είναι ένα Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στα Μουσεία της ΑΕΚ και του Προσφυγικού Ελληνισμού. Οι θύρες έχουν τα ονόματα των πατρίδων των παππούδων μας.

Των αλησμόνητων πατρίδων. Μέσα από αυτές τις πύλες οι φίλαθλοί μας θα μπαίνουν στη δική τους πατρίδα. Το γήπεδο αυτό είναι φυλαχτό. Σας είχα πει δεν μπορούσαμε να κάνουμε σχέδια για την ομάδα μας πριν το γήπεδο. Πλέον η ΑΕΚ έχει τα πιο ισχυρά θεμέλια και ανάγκη έχει μόνο τον κόσμο της. Αυτό εδώ το γήπεδο ανήκει στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας.

Αυτό το γήπεδο από σήμερα έχει έναν τοποτηρητή, έναν φρουρό, τον Δικέφαλο Αετό που στέκεται υπερήφανος στην κεντρική είσοδο του γηπέδου μας. Και αυτό το γήπεδο δεν χρωστάει πουθενά ούτε ένα ευρώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τρεις ανθρώπους που έκαναν τα ακατόρθωτα. Πρώτα τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη που αγκάλιασε ένα έργο που ξεκίνησε ο Γιάννης Σγουρός και συνέχισε η Ρένα Δούρου. Επίσης ο ΟΠΑΠ απέδειξε ότι ήταν ο κύριος υποστηρικτής της προσπάθειά μας και είναι χαρά που το όνομά του πήρε το γήπεδό μας.

Να ευχαριστήσω την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και τον Δήμαρχό μας και επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ και όλους όσους μας βλέπουν. Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε τη δύναμη να χτίσουμε αυτό το γήπεδο. τώρα σας καλώ να σηκωθούμε από τις θέσεις μας και να φωνάξουμε Τιμή και Δόξα στην ΑΕΚ. Ζήτω η ΑΕΚ! Σας ευχαριστώ πολύ»!

Τον αγιασμό έκανε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ.  

5690488

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η ΑΕΚ είναι ιδέα»

Το δικό του μήνυμα μέσα από τα μάτριξ του γηπέδου έστειλε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος: 

«Αγαπητοί φίλαθλοι της ΑΕΚ, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση να απευθύνουμε χαιρετισμό στην ιστορική στιγμή των εγκαινίων. Ονομάζεται Αγία-Σοφία σε μια σαφή υπενθύμισε των δεσμών της ΑΕΚ με την πόλη των πόλεων.  

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ίδρυση του συλλόγου και τη μεταφύτευσή του στην Αθήνα, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Εναν εμβληματικό χώρο που είναι ριζωμένες σε άσβεστες μνήμες για τον προσφυγικό ελληνισμό. Τα εγκαίνια γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και βρέθηκαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες.

Παρά τα οδυνηρά συμβάντα οι πρόσφυγες δεν χάθηκαν, έστω και μακριά από τη γη των προγόνων. Κατάφεραν να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους, τον πολιτισμό και την ελπίδα τους.  

Συνέχισαν να γράφουν ιστορία στο βιβλίο της ζωής, χωρίς να ξεχάσουν το παρελθόν τους. Ο ιστορικός αυτός χώρος δεν θα στεγάσει μια ομάδα, αλλά μια ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή εξαλείψει. Επαναλαμβάνω όσα είχα αναφέρει στα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν και χαρίζουν αγάπη. Εύχομαι το στάδιο αυτό να γίνει πεδίο δόξας λαμπρό και να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αθήνα. Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για τον αθλητισμό».

Στην διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχαν αφιερώματα για την ίδρυση, τις μεγάλες στιγμές της ΑΕΚ, τον προσφυγικό ελληνισμό και τα μέρη όπου γεννήθηκε η ιδέα της ΑΕΚ. 

Σπουδαία στιγμή της βραδιάς ήταν και η παρέλαση των παλαιμάχων. Απουσίαζαν μεγάλες μορφές όπως είναι ο Στέλιος Μανωλάς, ο Τόνι Σαβέφσκι, ο Βασίλης Τσιάρτας ενώ για λόγους ανωτέρας βίας δεν παρέστη ο Μίμης Παπαϊωάννου αν και είχε αποδεχτεί την πρόσκληση της ΠΑΕ. 

Το πιο δυνατό χειροκρότημα απέσπασε από τον κόσμο της ΑΕΚ ο παλαίμαχος άσος της και πρώην πρόεδρος της, Ντέμης Νικολαϊδης, ενώ μαζί του ανάμεσα στους 23 άσους ήταν ο Ανδρέας Σταματιάδης, ο Παντελής Νικολάου, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Θωμάς Μαύρος, ο Χρήστος Αρδίζογλου, ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος, ο Βασίλης Δημητριάδης, ο Ρέφικ Σαμπανάντζοβιτς.

.5690672

Με τεράστια μαριονέτα ονόματι 'Ρουμπάμπας' έκανε την εμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο της «OPAP Arena» και πρόσφερε ένα ιδιαίτερο σόου στους οπαδούς της Ένωσης. Τιμήθηκαν με αναφορές και βίντεο ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Κώστας Βουτσάς αλλά και η Σωτηρία Μπέλου.

5690469 

Στις εξέδρες βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης.

 Ακόμη εκεί ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος, οι τραγουδιστές Πάνος Κιάμος, Παντελής Θαλασσινός, Κώνσταντίνος Αργυρός αλλά και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Χάρης Ρώμας και ο Γιώργος Μητσικώστας.