Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο δημοφιλής τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας

Σταμάτης Κόκοτας: Η πορεία του προς την κορυφή και τα τραγούδια που άφησαν εποχή 

 Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, τα ξημερώματα στο Ασκληπιειό Βούλας ο Σταμάτης Κόκοτας,  μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Πριν από δέκα μέρες, ο 86χρονος τραγουδιστής ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου το 1937 ενώ στα 60’s και τα 70’s είχε σημαντική παρουσία στην ελληνική δισκογραφία καθώς συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του.


Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες του θεωρούνται το τραγούδι «Στου Όθωνα τα χρόνια» του Σταύρου Ξαρχάκου και το «Όνειρο απατηλό» σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα.

 
Αργότερα ηχογραφεί το μοναδικό «Γιε μου» που ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε γράψει για έναν πατέρα που βλέπει τον γιο του να χάνεται από τα ναρκωτικά. Το τραγούδι σε μουσική Απόστολου Καλδάρα έδωσε νέα ώθηση στην καριέρα του Σταμάτη Κόκοτα.
 
 

Η συνεργασία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο έδωσε μοναδικά μουσικά κομμάτια.
 
 



Ο Σταμάτης Κόκοτας έχει παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα και την Έλλη και με τη δεύτερη σύζυγό του, την Μαριάννα.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως νεαρός τραγουδιστής δούλευε στο Παρίσι ενώ είχε τραγουδήσει με την Εντιθ Πιάφ και γνώριζε τη Μπριζίτ Μπαρντό, τη Ρόμι Σνάιντερ. «Έλεγα όλων των ειδών τα τραγούδια, γαλλικα, ισπανικά, ελληνικά, άγνωστος εδώ, φτασμένος εκεί. Είχα όμως την τύχη να με ακούσει ο μεγάλος λάτρης της λαϊκής μουσικής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, σ’ ένα ταξίδι του ήρθε και στην παριζιάνικη μπουάτ όπου τραγουδούσα και έτσι ξεκίνησαν όλα» είχε πει ο Σταμάτης Κόκοτας. 

Ο Σταμάτης Κόκοτας υπήρξε λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς έτρεχε σε αγώνες ενώ του άρεσε να συλλέγει ακριβά αυτοκίνητα. Μάλιστα μία περίφημη Lamborghini που είχε, φέρεται να ήτα δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση που ήταν φανατικός θαυμαστής του.

Λέγεται ότι μια εταιρεία με ξυραφάκια πρόσφερε στον Σταμάτη Κόκοτα ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να ξυριστεί με τη λεπίδα της μπροστά στην κάμερα, για ένα διαφημιστικό σποτ. «Είναι αλήθεια» είχε πει όταν ρωτήθηκε ο Σταμάτης Κόκοτας. «Μου έδιναν 50 εκατομμύρια δραχμές, ήταν πολλά λεφτά τότε, αλλά τους είπα, σας ευχαριστώ πολύ, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα».