Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ασφάλεια όλων μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ασφάλεια όλων μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα 

 Ομιλία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας. 


 

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το καίριο έργο της αστυνομίας, για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας ευχαριστώντας τους αστυνομικούς για την προσφορά τους προς την κοινωνία.

Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Είμαι σήμερα μαζί σας μία μέρα πριν τη γιορτή του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας για να δω από κοντά το καίριο έργο το οποίο επιτελείτε γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως για να σας συγχαρώ από καρδιάς για τον επαγγελματισμό σας και τη συμβολή σας στην ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. «Η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πολιτική ασφάλειας να εφαρμόζεται παρά τις δυσκολίες αλλά και να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης πολιτείας αλλά η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών της συλλογικής ευημερίας.

Η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας περιλαμβάνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας. Επίσης η αξιοποίηση της τεχνολογίας από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας και η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις αλλά και από ακραία ρητορική.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε τρεις νέες αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛ.ΑΣ τα τρία τελευταία χρόνια: την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη σημαντική συμβολή της στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών αλλά και στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους και είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών και ιδίως η κακοποίηση των παιδιών αλλά και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επεσήμανε ότι είναι δείγμα της αλληλεπίδρασης της ΕΛ.ΑΣ με την ελληνική κοινωνία να καταρτίζει καλύτερα τα στελέχη της και να επεμβαίνει αποτελεσματικά.

«Η κυβέρνηση υπερακοντίζοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σας στηρίξει ηθικά αλλά και υλικά στην απαιτητική σας αποστολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και δεν είναι τυχαίο ότι μία παλιά πληγή, που έχει τραυματίσει πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία, η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά ξεριζωθεί.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ότι καταργήθηκαν τα άβατα και τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες, στο ότι έγιναν παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και στις λεπτομέρειες ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας

Στην δική του ομιλία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε αρχικά ότι «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία». Μιλώντας, δε, για τους παριστάμενους αστυνομικούς είπε ότι «είναι οι άνθρωποι που προστατεύουν τα σύνορα της χώρας στον Έβρο στο πλαίσιο του σχεδίου Ακρίτας».

«Υπηρετούμε το όραμα μιας αστυνομίας σύγχρονης και φιλικής προς τον πολίτη και παρουσία στις γειτονιές γι’ αυτό και απαλλάσσουμε την ΕΛΑΣ από πάρεργα όπως για παράδειγμα η παράδοση δικογράφων. Έτσι έχουμε πετύχει να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους της Αττικής 3.280 αστυνομικοί. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση άνω του 25% στην μικρή εγκληματικότητα στα νοικουριά σε σχέση με το 2015-2019» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι ο νόμος είναι νόμος για όλους απέναντι σε όλους όπως συνέβη στην περίπτωση του Άλκη Καμπανού».

«Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας» είπε ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου.

 

«Η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φτάσει μέχρι τέλους μέχρι και να συλληφθεί ο τελευταίος δράστης, είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας και αφορά κάθε δολοφονία» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και διεμήνυσε ότι συμπεριφορές που προσβάλουν την ΕΛΑΣ δεν έχουν θέση στο σώμα σημειώνοντας ότι «34 αστυνομικοί τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποταχθεί γιατί διέποραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι ζήτημα κύρους για την ΕΛΑΣ»

«Η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φτάσει μέχρι τέλους μέχρι και να συλληφθεί ο τελευταίος δράστης, είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας και αφορά κάθε δολοφονία» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και διεμήνυσε ότι συμπεριφορές που προσβάλουν την ΕΛΑΣ δεν έχουν θέση στο σώμα σημειώνοντας ότι «34 αστυνομικοί τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποταχθεί γιατί διέποραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι ζήτημα κύρους για την ΕΛΑΣ»

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό επιλύοντας πάγια προβλήματα. Σας το οφείλουμε και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Δεν εφησυχάζουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, υπάρχουν προβλήματα που θέλουν επίλυση. Αποφασισμένοι να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μια δύσκολη εποχή» κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο έργο της ΕΛΑΣ.

Οι μαρτυρίες των αστυνομικών

Στην εκδήλωση μίλησαν αστυνομικοί οι οποίοι με τις πράξεις τους έσωσαν ανθρώπινες ζώες όπως η αστυνόμος Μάρθα Κίτσιου η οποία στις 11 Ιουλίου βρέθηκε στην παραλία με τον μικρό Νικόλα και του χάρισε το πολυτιμότερο αγαθό την ζωή. «Δεν έκανα κάτι σημαντικό, έκανα ό,τι θα έκανε κάθε συνάδελφος» είπε η αστυνόμος η οποία θυμήθηκε μια φράση του εκπαιδευτή της: «Αν μπορείτε στην υπηρεσίας σας να σώσετε το δικό σας παιδί και άλλο ένα θα έχετε κάνει μια σημαντική πράξη»

Ο ανθυπαστυνομός Παπαρέπας Ιωάννης από την ΟΠΚΕ στις 24 Ιανουαρίου ήταν ένας από τους αστυνομικούς που βοήθησαν στην μεταφορά ενός παιδιού από την Αττική Οδό στο νοσοκομείο. Αφού περιέγραψε πώς βρήκαν τον πατέρα και το παιδί, ο ανθυπαστυνόμος είπε ότι «έσκυψα και της είπα ότι έχω δύο παιδάκια στην ηλικία σου και τους αρέσει να τα κουβαλάω στην πλάτη. Το χαμόγελο που μου χάρισε ήταν ό,τι σημαντικότερο για να την πάρω στους ώμους και να την κουβαλήσω για 2χλμ. εν μέσω χιονοθύελλας. Αυτό που μας έμεινε είναι ότι δεν καταλάβαμε τίποτα από κούραση γιατί στην πλάτη μου κουβαλούσα το δικό μου παιδί».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιφύλακας Απόστολος Χρήστου ο οποίος περιέγραψε πώς με συναδέλφους του έσωσαν μια γυναίκα από την επίθεση του συντρόφου της σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Περιγράφοντας τι συνέβη είιπε ότι «είδαμε έρναν άνδρα να μαχαιρώνει τη γυναίκα μπροστά στα μάτια του αυτιστικού του παιδιού ενώ προσπαθούσε να μαχαιρώσει και εμάς. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό επισκεφθήκαμε τη Μάγια με τον μικρό Γιώργη, τους προσφέραμε γλυκά και καταλάβαμε ότι θα περάσουν όμορφα Χριστούγεννα».