Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη, στον Ισθμό της Κορίνθου

Έγιναν απόψε, στον Ισθμό, σε μια λαμπρή τελετή, όπως άξιζε στον οραματιστή πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Χαρίλαο Τρικούπη, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν αυτός που οραματίστηκε και υλοποίησε στη νεώτερη Ελλάδα το άνοιγμα του Ισθμού. Τα εγκαίνια του έργου έγιναν το 1893 .

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Χαρίλαο Τρικούπη και μήνυμα του Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου που δεν μπόρεσε να παραστεί. Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο

Βουλευτής Κώστας Κόλλιας, οι Δήμαρχοι Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Βασίλης Νανόπουλος και Γιώργος Γκιώνης αντίστοιχα, ο Βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός και ο πρόεδρος της Βουλής ΚωνσταντίνοςΤασούλας.

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας , ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί απόψε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη στον Ισθμό, λόγω της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, απέστειλε το παρακάτω μήνυμα:

“Ο Χαρίλαος Τρικούπης υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα, στον οποίο έχουμε ιστορικό χρέος για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Ήταν ο άνθρωπος που αγωνίσθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για την ευημερία της Ελλάδας και πίστεψε με σθένος στον εκσυγχρονισμό της.

Σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκαθιστά -μία παράλειψη της Πολιτείας- εγκαινιάζοντας τη προτομή του Χαριλάου Τρικούπη στον Ισθμό της Κορίνθου.

Η διάνοιξη της διώρυγας του Ισθμού αποπερατώθηκε το 1893, επί κυβέρνησης του Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του έργου, που για πολλά χρόνια έμενε ανολοκλήρωτο.

Η συμβολή του αντικατοπτρίζεται στην διώρυγα του Ισθμού, που αποτελεί ένα έργο τεράστιας εμβέλειας, με καθοριστικό ρόλο για τις μεταφορές και τον τουρισμό. Έχει ενώσει δύο θάλασσες, έχει μικρύνει αποστάσεις και έχει διευκολύνει την ζωή πολλών ανθρώπων, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα διαχρονικό αξιοθέατο παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Θέλω πραγματικά να συγχαρώ και πάλι την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την πρωτοβουλία και την δαπάνη της προτομής του Χαριλάου Τρικούπη, και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Ε. Νίκα, τους Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και όλους τους πολύτιμους συνεργάτες του ειδικότερα στη Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για την σημερινή εκδήλωση προς τιμήν του, όπως και τον γλύπτη κ. Νίκο Γεωργίου, που επιμελήθηκε την προτομή του μεγάλου ηγέτη.

Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσα να παραστώ αν και πραγματικά ήθελα να είμαι εκεί.”

Χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια της προτομής  του Χαρίλαου Τρικούπη στον Ισθμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Κορινθίων . Ο κος Νανόπουλος είπε: “Ο δήμος Κορινθίων τιμά τον Χαρίλαο Τρικούπη , τον εκσυγχρονιστή πολιτικό. Τον πρωθυπουργό που εγκαινίασε την Διώρυγα της Κορίνθου! Τον οραματιστή της σύνδεσης του Ρίου Αντιρρίου , τον άνθρωπο που παρέλαβε όταν έγινε πρωθυπουργός 9 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου και παρέδωσε 940 κι ακόμα 450 υπό κατασκευή. Τον άνθρωπο που αναμόρφωσε την Αθήνα με τα κτίρια του Τσίλερ. Ο Χαρίλαος Τρικούπης έβαλε την σφραγίδα του σαν πρωθυπουργός στα 9 χρόνια διακυβέρνησης του και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην περιφέρεια Πελοποννήσου για την ιδέα της τοποθέτησης της προτομής του εδώ ώστε να θυμίζει το έργο και την προσφορά του.”