Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τούρκικη ενόχληση: " Η ποδοσφαιρική ομάδα της Αθήνας, η ΑΕΚ, ονόμασε το νέο της γήπεδο «Αγία Σοφία». Ας είναι …Μια μέρα θα το κάνουμε τζαμί».

 Τούρκος αρθρογράφος: «Μια μέρα θα κάνουμε τζαμί και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ»! 

Τούρκικη ενόχληση για τα όσα διαδραματίστηκαν στα εγκαίνια του καινούργιου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και το όνομα του («Αγιά Σοφιά»)

Μάλιστα το συσχετίζουν με την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. 

 Η ένταση του Αιγαίου αντικατοπτρίζεται στον πράσινο χώρο και στη μουσική: Πρόκληση με την Αγία Σοφία και το κεμεντζε από την Ελλάδα», αναφέρεται στον τίτλο του ρεπορτάζ. 


Και εν συνεχεία επισημαίνεται: «Ενώ συνεχίζονταν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τα εγκαίνια γηπέδου στην Αθήνα γνώρισαν προκλητικές στιγμές. Μεγάλη αντίδραση έδειξε η Ελλάδα στην απόφαση της Τουρκίας να ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφία. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Αθήνας, η ΑΕΚ, ονόμασε το νέο της γήπεδο «Αγία Σοφία».

Για ν' ακολουθήσει επίθεση στον μουσικό Ματθαίο Τσαχουρίδη που συμμετείχε στην εκδήλωση. «Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης αναγνωρίζει την 19η Μαΐου 1919, όταν ξεκίνησε η τουρκική αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κατοχή, ως γενοκτονία των Ποντίων. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Τουρκία διέπραξε «γενοκτονία κατά των Ελλήνων του Πόντου», έχει την υπογραφή του σε μουσική και δημοτικά τραγούδια για τη γενοκτονία.Γεννημένος το 1978, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης ισχυρίζεται ότι είχε καταγωγή από Έλληνες του Πόντου και υποστηρίζεται ότι η οικογένειά του πήγε στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληθυσμών. Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης έρχεται στην Τουρκία και διοργανώνει συχνά ποντιακές εκδηλώσεις», σημειώνουν στο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα ο αρθρογράφος της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ με στενές σχέσεις με τον Ερντογάν αναφέρει: «Η ΑΕΚ, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αθήνας, άλλαξε το όνομα του γηπέδου σε Αγία Σοφία. Ας είναι …Μια μέρα θα το κάνουμε τζαμί».