Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ακόμη μια γυναίκα κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση την Ελληνογαλλίδα υφυπουργό Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ακόμη μια γυναίκα κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση την Ελληνογαλλίδα υφυπουργό 

Μια τρίτη καταγγελία για σεξουαλική επίθεση έγινε σε βάρος της υφυπουργού της γαλλικής κυβέρνησης, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η οποία ερευνάται ήδη για δύο βιασμούς την περίοδο που εξασκούσε την ιατρική ως γυναικολόγος. 

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών

Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν, βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας μετά τις κατηγορίες εις βάρος της για βιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Marianne, έχουν υποβληθεί δύο καταγγελίες για βιασμό σε βάρος της 46χρονης Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, με την πρώτη καταγγελία να γίνεται στις 25 Μαΐου. Η εισαγγελία του Παρισίου ανέφερε στο Marianne πως ξεκίνησε μια έρευνα δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, για να “διαπιστωθεί εάν τα γεγονότα είναι ποινικά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από την εισαγγελία, η δεύτερη μήνυση υποβλήθηκε στις 16 Ιουνίου, ενώ και τα δύο περιστατικά φέρονται να έγιναν “σε ιατρικό περιβάλλον” το 2016 εις βάρος ενήλικης γυναίκας.

Σήμερα 23/6 μια νέα, τρίτη καταγγελία έρχεται στο φως. Μια γυναίκα 26 ετών με το όνομα «Jade» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη ότι είχε δεχθεί «σεξουαλική επίθεση» από τη κα Ζαχαροπούλου όταν την είχε επισκεφθεί για να τη συμβουλευτεί στο θέμα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε.

Η γιατρός είναι εξειδικευμένη σ΄αυτό. Η εξέταση έγινε παρουσία και ενός ασκούμενου γιατρού. Σύμφωνα με την Jade, η γιατρός ανάγκασε τον ασκούμενο να εξετάσει την 26χρονη, η οποία ήταν πολύ σφιγμένη λόγω του ότι ένιωθε άβολα κι έτσι την εξέταση ανέλαβε η κα Ζαχαροπούλου.

«Μου είπε: Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ δεν είμαι αυτός”.  Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη και ήμουν πολύ νευρική».

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει, όπως συνηθίζουν να κάνουν σήμερα γιατροί.

Η Jade, όπως είπε, βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση» αλλά δεν έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία σε αυτό το στάδιο.

«Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι απρόθυμη» να το κάνει.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Στην πολιτική της καριέρα έχει διατελέσει και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης. Εκτός από την συμμετοχή της σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΑΚΕ-ΕΕ.

Έχει πλούσιο βιογραφικό σε σχέση με τη δράση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.

Είναι επίσης μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των LGBT αλλά και μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία και στη διακομματική ομάδα για την ευημερία και τη διατήρηση των ζώων.

Το 2022, εντάχθηκε στην Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19.Από τον Απρίλιο του 2021, η Ζαχαροπούλου συμπροεδρεύει στο Συμβούλιο Μετόχων της COVAX, μαζί με τον Φερνάντο Ρουίζ Γκόμεζ. Υπό αυτή την ιδιότητα, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2021.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.