Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: 4η δόση εμβολίου και για τις ηλικίες 30 έως 60 ετών

Ελλάδα: Ξεκινά ο εμβολιασμός με 4η δόση για τους άνω των 70 | Euronews

Η Επιτροπή Εμβολιασμού δίνει το πράσινο φως για να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι θέλουν από 30 έως 60 ετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στο ίδιο πλαίσιο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή προχώρησε στην ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Απριλίου δεύτερη αναμνηστική δόση χορηγείται σε όλα τα άτομα κάτω των 60 ετών. Για όσους νόσησαν με Covid-19 μετά την τρίτη δόση, η Επιτροπή Εμβολιασμών δε συστήνει τη χορήγηση της 4ης δόσης. Ωστόσο, ακόμη και αυτό ενδέχεται να αλλάξει λόγω της “φθοράς” της ανοσίας. Είναι πιθανό να συσταθεί η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης και στους άνω των 60 ετών για τους οποίους παρέρχεται τρίμηνο μετά τη νόσηση.

Η πανδημία “καλπάζει” εν μέσω καλοκαιριού και ο ιός αλλάζει για ακόμη μια φορά τα δεδομένα και φέρνει νωρίτερα αποφάσεις. Ενδεικτικό της τεράστιας διασποράς στην επικράτεια είναι ο δείκτης αναπαραγωγής Rt ο οποίος σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διαμορφώθηκε χθες στο 1.32. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική της μετάδοσης.

Τα νησιά και η Αττική διατηρούν … τα σκήπτρα των μεταδόσεων αυτή τη στιγμή, με τα νησιά να καταγράφουν πολύ υψηλές θετικότητες και να έχουν τεράστια διασπορά του ιού κυρίως σε νεαρότερες ηλικίες, ενώ και η Αττική “βράζει”. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 1822 μολύνσεις.

Η επίπτωση των υποπαραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5 στη νόσηση και την ανάγκη για νοσηλεία μένει να φανεί στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με όσα έγραψε ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ότι η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. “Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας”, ανέφερε ο καθηγητής.