Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου στη Βουλή-Τηλεόραση

  

 


Τη συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου από τη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη με έργα του για την αγάπη και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, γραμμένα στην ελληνική μουσική γλώσσα, θα προβάλει σε αποκλειστικότητα και σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η Βου­λή-Τηλεόραση, αυτή την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 19:00. 

Η συναυλία είχε οργανωθεί από το δήμο Νεάπολης-Συκεών και την ιερά Μητρόπολη Νεαπό­λεως και Σταυρουπόλεως. Επιμέλεια προγράμματος και πιάνο: Απόστολος Παληός. Παίζουν: Ιάκωβος Κολανιάν-κλασική κιθάρα, Igor Efimov-κλαρινέτο, David Bogorad-βιόλα. Συμμετέχει η Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου. Ερμηνεύουν οι σολίστες του λυρικού θεάτρου Βανέσα Καλκάνη σοπράνο - κολορατούρα, Σοφία Μάλαμα άλτο, Δημήτρης Σιγαλός τενόρος και Μιχάλης Κατσούλης μπάσος. Προλογίζει η Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Όλα τα έργα της συναυλίας έχουν ένα βαθύ σημειολογικό νόημα αναφοράς στο 1821, αλλά και στο σήμερα.  Είναι έργα γραμμένα στη μητρική μουσική μας γλώσσα και γι' αυτό είναι κα­τανοητά από τους Έλληνες ακροατές. Είναι όμως και σεβαστά από τους ξένους γιατί ο συνθέτης τα δημιούργησε, όπως και όλα τα έργα του, με τη δυτική μοντέρνα συνθετική τεχνοτροπία σε εφαρμογή της μουσικής του πρότασης σύνθεσης, η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς αφού έγινε δεκτή ως επιστημονική ανακοίνωση στο διεθνές μουσικολογικό συνέδριο της Τιφλίδας την Άνοιξη του 2021.

Η ανακοίνωση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του συνεδρίου και ευρύτατο διάλογο. Την ανακοίνωση έκανε ο μελετητής του έργου του Θωμά Μπακαλάκου Απόστολος Παληός, διδά­κτωρ μουσικολογίας, διδάσκων σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, διευθυντής ορχήστρας, πο­λυβραβευμένος σολίστας πιάνου διεθνούς φήμης, απόφοιτος της μουσικής ακαδημίας του Βερο­λίνου και της Λειψίας. Το σχετικό άρθρο του δημοσιεύτηκε στο διεθνές μουσικολογικό περιοδι­κό: GESJ: Musicology and Cultural Science 2021|No.1(23).

Επισυνάπτεται σημείωμα του ίδιου του συνθέτη για το μουσικό ταξίδι που συνιστούν τα έργα του, ώστε ο ακροατής να διατρέξει νοερά ολόκληρο το Αιγαίο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο πέλαγος, καθώς ο ελληνικός ήχος των έργων που είναι γραμμένα στην ελληνική μουσική γλώσσα, αναταράσσει τη συλλογική μας μνήμη και φέρνει στην επιφάνεια δράσεις και αγώνες του λαού μας, για να κρατήσει ζωντανές γλώσσα και πίστη. 


Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία