Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 3-1: Αγχωτική πρόκριση για τους Θεσσαλονικείς – Λύτρωσε τον Δικέφαλο ο Άκπομ

 ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 3-1: Αγχωτική πρόκριση για τους Θεσσαλονικείς – Λύτρωσε τον Δικέφαλο ο Άκπομ 

Ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε ακόμη και με αποκλεισμό στην Τούμπα, αλλά τελικά πήρε τη νίκη με 3-1 επί της ΑΕΛ και “σφράγισε” την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου άνοιξε το σκορ με ένα αυτογκόλ του Γκοτζαβασίλη στο 23′ από σέντρα “ξυράφι” του Ζίβκοβιτς, αλλά ο Όγκμποε ισοφάρισε στο 60′ και είχε δοκάρι για να φέρει… τούμπα το ματς. Η είσοδος του Άκπομ άλλαξε όμως τα δεδομένα για τους Θεσσαλονικείς, αφού με δύο δικά του γκολ, ο Άγγλος “καθάρισε” το ματς και την πρόκριση.

Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε έτσι στη φάση των “8” στο Κύπελλο Ελλάδας, καθώς είχε πάρει και ισοπαλία με 1-1 στην έδρα της Λάρισας στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων.

Ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο του αγώνα από τα πρώτα λεπτά, αλλά δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει φάσεις για γκολ, με τις πρώτες του “απειλές” να έρχονται από μακρινά σουτ των Βιεϊρίνια (6′) και Αουγκούστο (11′).

Στο 23′ όμως βρήκε το γκολ με τον Ζίβκοβιτς να κάνει σέντρα “ξυράφι” προς την περιοχή, τον Σβιντέρσκι να μην μπορεί να πάρει την κεφαλιά, αλλά τον Γκοτζαβασίλη να τη στέλνει στα δίχτυα, στην προσπάθειά του να διώξει.

Το 1-0 δεν άλλαξε την εικόνα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ να μην ανεβάζει “στροφές”, αλλά και την ΑΕΛ να μη δείχνει ικανή να πάρει μέτρα στο γήπεδο και να ψάξει την ισοφάριση. Μία φοβερή προσπάθεια του Ζίβκοβιτς στο 35′ χωρίς αποτέλεσμα, ήταν έτσι η μοναδική αξιοσημείωτη προσπάθεια για τους γηπεδούχους στο πρώτο ημίχρονο.

Η ΑΕΛ θα μπορούσε πάντως να ισοφαρίσει στη δική της πρώτη τελική προς την εστία, όταν το σουτ του Γλύνου στο 41′ από μακριά, κόντρα στον Ίνγκασον και άλλαξε πορεία, αναγκάζοντας τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς σε μια δύσκολη επέμβαση.

Το 1-0 έμεινε έτσι μέχρι το τέλος του 45λέπτου και δεν άλλαξε ούτε στη μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Στο 48′ και μετά από εκτέλεση φάουλ του Μουργκ, ο Ίνγκασον έκανε άψογη κεφαλιά, αλλά ο Σουλούκος έκανε απίθανη εκτίναξη στη γωνία του και έδιωξε με το ένα χέρι.

Κάπου εκεί η Λάρισα άρχισε να αντιδράει και στο 56′ ο Όγκμποε “προειδοποίησε” τους Θεσσαλονικείς, καθώς έφυγε στην αντεπίθεση, αλλά πλάσαρε από μακριά και ο Ζίβκοβιτς απέκρουσε.

Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τελικά το δρόμο προς τα δίχτυα στο 60′, με τον Όγκμποε και πάλι να προλαβαίνει αυτή τη φορά τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και να ισοφαρίζει με κεφαλιά σε 1-1. Οι παίκτες του Λουτσέσκου φώναξαν για φάουλ, αλλά ο διαιτητής περίμενε και το VAR και έδειξε σέντρα.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε “νευρικός” στη συνέχεια και έψαχνε γκολ με μακρινά σουτ, την ώρα που η ΑΕΛ έφθασε μία “ανάσα” από το να “παγώσει” την Τούμπα, με τον Όγκμποε και πάλι να φεύγει στην αντεπίθεση και να προσπαθεί να “κρεμάσει” τον Ζίβκοβιτς στο τετ-α-τετ, για να στείλει τελικά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Αφού γλίτωσε το δεύτερο γκολ, ο ΠΑΟΚ κατάφερε τελικά να σκοράρει εκείνος, με τον Άκπομ να πιάνει από κοντά μία κεφαλιά “ψαράκι” για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να κάνει το 2-1, λυτρώνοντας την ομάδα του.

Ο Άγγλος επιθετικός έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν με ένα “κεραυνό” έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα για τρίτη φορά στα δίχτυα του Σουλούκου και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε έστω και με αυτόν τον τρόπο να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και να κερδίσει… ηρεμία, ενόψει της διακοπής για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Ζ. Ζίβκοβιτς, Λύρατζης, Ίνγκασον, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (84’ Σίντκλεϊ), Σβαμπ (67’ Κούρτιτς), Τσιγγάρας (77’ Άκπομ), Μουργκ (67’ Μπίσεσβαρ), Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι.

ΑΕΛ (Η. Φυντάνης): Σουλούκος, Παπαγεωργίου, Γκοτζαμανίδης (86’ Ταχάρ), Θεολόγου, Ομάρ, Ηλιάδης, Κολομπίνο, Γαρουφαλιάς (46’ Ακούνια), Μπαντιμπανγκά (89’ Κούστα), Γλυνός (86’ Μαυριάς), Όγκμποε.