Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Συζητήσεις και αποφάσεις για την αναβάθμιση του Αστρονομικού Σταθμού στο Κρυονέρι Κορινθίας

  

Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή και σε εκπροσώπους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην Τρίπολη βρέθηκαν, ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης και ο Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

Πρόκειται για ένα έργο, που η Περιφέρεια θα επενδύσει γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως, σε εξέλιξη είναι και διάφορες δράσεις στο σταθμό του Κρυονερίου.

Θα γίνει ριζική αναμόρφωση της υποδομής της Κορινθίας, μέσω ένταξης του έργου, στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη, απ’ τον περασμένο Μάρτιο, έχει υπογραφεί και σχετική προγραμματική σύμβαση, όπου και περιγράφει όλα τα έργα που είναι να γίνουν στο Κρυονέρι.

” ‘Εχω δεσμευθεί ότι ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, να ενδυναμωθεί ως πηγή έρευνας και να προσφέρει τα καλύτερα. Η δέσμευση εκ μέρους μας, αφορά στη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός του.

Πρόκειται, ειδικότερα, για συνολική πίστωση περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την έγκριση του οποίου αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες.

‘Εχει ήδη εγκριθεί η πολεοδομική άδεια, επομένως έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην διαδικασία της δημοπράτησης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο αυτό σύντομα”, ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας.

” Η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποκτά ευρύτητα που δεν είχαμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ Μανώλης Πλειώνης,

Σύμφωνα με τον Μανώλη Πλειώνη, το Αστεροσκοπείο του Κρυονερίου, συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα, τα οποία θα εμπλουτιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

” Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό στολίδι για την Περιφέρεια και ευρύτερα για την Πελοπόννησο – αλλά και για όλη τη χώρα – καθώς ο προγραμματισμός μας προβλέπει να δημιουργήσουμε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ένα αστρονομικό πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί, στο άμεσο μέλλον, να παρακολουθεί την επιστήμη εν τω γεννάσθαι, μέσα από τη συνεργασία μας με μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς”, δήλωσε ο Σπύρος Βασιλάκος.