Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ο Άρης πήρε "Χ" στο Ηράκλειο στο 90΄.

 ΟΦΗ – Άρης 1-1 

Ο Χουάν Ιτούρμπε ήταν ο άνθρωπος που «σημάδεψε» την αναμέτρηση (1-1) ανάμεσα στον ΟΦΗ και στον Άρη στο Ηράκλειο. Όταν η ομάδα του βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ο Παραγουανός μεσοεπιθετικός ήταν αυτός που την πήρε από την χέρι και την κράτησε όρθια και «ζωντανή», στην μάχη για μια θέση στα πλέι οφ.

Με μια εντυπωσιακή ατομική ενέργεια στο 90΄, δείγμα της μεγάλης του κλάσης, «άδειασε» δυο παίκτες του ΟΦΗ και μπήκε στη μεγάλη περιοχή, ανατράπηκε και κέρδισε το πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Γκάμα, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Σε ένα πολύ κακό παιχνίδι, με ελάχιστες ευκαιρίες, οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 15΄ με τον Πασαλίδη. Ένα γκολ που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ άστοχη έξοδο του Κουέστα. Η διαφορά του εντός βαθμού (ΟΦΗ 19, Άρης 18) ανάμεσα στις δυο ομάδες διατηρήθηκε, με τους κρητικούς να έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τον Απόλλωνα Σμύρνης και τους κιτρινόμαυρους να περιμένουν την απόφαση του CAS για τους έξι βαθμούς που τους αφαιρέθηκαν.

Ο Άκης Μάντζιος δεν άλλαξε το αγαπημένο του 4-2-3-1. Οι Κουέστα και Καμαρά, στην εστία και στην κορυφή της επίθεσης, αντίστοιχα, ήταν οι δύο αναμενόμενες κινήσεις για τον προπονητή του Άρη. Ακόμα διατήρησε το δίδυμο των Σάσα και Τζέγκο στα αμυντικά χαφ, ενώ προτίμησε τον Γκάμα στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής, αφήνοντας στον πάγκο τον Μανσίνι. Με 4-3-3 παράταξε την ομάδα του ο Νίκος Νόμπλιας. Ο προπονητής του ΟΦΗ περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τον Βούρο ,που τελικά ξεπέρασε τον τραυματισμό του και ξεκίνησε στο κέντρο της άμυνας, ενώ οι Τοράλ, Λάμπρου και Καστάνιος ήταν η τριάδα στην επίθεση.

Οι δυο ομάδες προσπάθησαν από την αρχή να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, χωρίς, όμως, να τα καταφέρουν. Πολλά λάθη εκατέρωθεν, χωρίς την παραμικρή υποψία ευκαιρίας μπροστά στις δύο εστίες. Ο ΟΦΗ ήταν αυτός που κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 15΄, στη πρώτη ουσιαστικά επίσκεψη του στην μεγάλη περιοχή του Άρη. Χρειάστηκε, βέβαια και η λάθος εκτίμηση της φάσης από τον Κουέστα, που έκανε άστοχη έξοδο, με αποτέλεσμα ο Βούρος να πιάσει τη πρώτη κεφαλιά και ο Πασαλίδης στη συνέχεια και πάλι με το κεφάλι να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του δεν ήταν η μοναδική κακή είδηση για τον Άκη Μάντζιο. Ο Εντιαγέ συγκρούστηκε με τον Πασαλίδη, στη φάση που ο παίκτης του Άρη σκόραρε και έπεσε στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον πάγκο και προσπάθησε να συνεχίσει, όμως, δεν τα κατάφερε και στο 20ο λεπτό έπεσε ξανά στο έδαφος, καθώς ένιωσε ζάλη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, μάλιστα, ότι έφυγε άμεσα για τα αποδυτήρια, ενώ ο Μανσίνι πέρασε στη θέση του.
Η ατυχία του Άρη, όμως, δεν είχε όρια και λίγα λεπτά αργότερα έχασε και δεύτερο παίκτη. Ο Ματέο Γκαρσία έπεσε στο έδαφος μετά από ένα μαρκάρισμα που δέχθηκε και δεν κατάφερε να συνεχίσει, ενώ ο Ιτούρμπε πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του στον 39΄.
Ο ΟΦΗ προσπάθησε να διαχειριστεί το υπέρ του αποτέλεσμα στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου και κατάφερε να πάει με προβάδισμα στα αποδυτήρια. Δεν είχε δύσκολο έργο, άλλωστε, απέναντι σε έναν Άρη, οι παίκτες του  οποίου δεν είχαν «καθαρό» μυαλό. Οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στο γκολ και στο 45ο λεπτό, όταν ο Γκαγιέγκος σούταρε μέσα από την μεγάλη περιοχή, όμως, ο Κουέστα απέκρουσε την μπάλα και στη συνέχεια οι αμυντικοί του Άρη την απομάκρυναν.
Ο Μάντζιος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο και με το ξεκίνημα του δευτέρου μισού του αγώνα πέρασε τον Λούμορ στη θέση του Γκάνεα στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής, ενώ ο Ιτούρμπε «μετατοπίστηκε» στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής.
Η πρώτη καλή στιγμή, πάντως, άνηκε στον ΟΦΗ, όταν μετά από φάουλ του Λάμπρου, ο Κούεστα έδιωξε σε κόρνερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Άρη να απαντήσει, με τον Εμπασί, όμως, να μπλοκάρει τη μπάλα μετά από φαουλ του Ιτούρμπε.
Η είσοδος του Λούμορ βοήθησε την ανάπτυξη του Άρη από τα αριστερά, ενώ στο 60΄ ο Γκανέζος μπήκε από αριστερά στη μεγάλη περιοχή και έκανε το γύρισμα, όμως, οι αμυντικοί του ΟΦΗ έδιωξαν την μπάλα, πριν ο Μανσίνι προλάβει να την στείλει στα δίχτυα.
Στο 65ο  λεπτό ήταν η σειρά των γηπεδούχων να κάνουν αναγκαστική αλλαγή, με τον Γιαννούλη που πέρασε στη θέση του τραυματία Πασαλίδη. Στο 69΄ ο Λάμπρου σούταρε δυνατά έξω από τη μεγάλη περιοχή και έστειλε τη μπάλα άουτ.

Όλα έδειχναν ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τον Άρη, όμως, ο Ιτούρμπε ήταν αυτός που τον κράτησε όρθιο στο Ηράκλειο. Ο Παραγουανός μεσοεπιθετικός με μια εντυπωσιακή ατομική ενέργεια στο 90ο λεπτό απέφυγε δύο παίκτες του ΟΦΗ, μπήκε από δεξιά στη μεγάλη περιοχή και ανατράπηκε. Το πεντακάθαρο πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής Παπαπέτρου εκτέλεσε εύστοχα ο Γκάμα, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

ΟΦΗ (Ν. Νιόπλιας): Επασί, Μαρινάκης, Βούρος, Πασαλίδης (64′ Γιαννούλης), Μπαλογιάννης, Μεγιάδο, Γκαγιέγκος, Ντε Γκουζμάν,  Τοράλ (71′ Καμάου), Λάμπρου (83′ Στάικος), Καστάνιος (71′ Φαν Ντάινεν).

Άρης (Ά. Μάντζιος): Κουέστα, Σάκιτς, Φάμπιανο, Μπράμπετς, Γκάνεα (46′ Λούμορ), Τζέγκο (81′ Ματίγια), Σάσα, Γκαρσία (39′ Ιτούρμπε) Εντιαγέ (20′ Μαντσίνι), Γκάμα,  Καμαρά (81′ Μάνος).