Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΖΑΧΟΛΗ ( Στην Μητρόπολη της Δυτικής Κορινθίας) Σύντομα μεσα από την εκπομπή της Μαίρης Νικολοπούλου "ΣΕΓΡΙΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ" από το SUPER TV και το AXION TV.

 Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των Δημήτριος Κάσσιος Λυκοποριώτης και Μαιρη Νικολοπουλου, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι 

ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ  ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΖΑΧΟΛΗ

Γυρίσματα  στην πανέμορφη Ζαχολη πραγματοποίησε το Σάββατο τηλεοπτικό συνεργείο  ,για τις ανάγκες της εκπομπής Σεργιανι ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ., που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μαίρη  Νικολοπούλου και   προβάλλεται  μέσα από τα καναλια του SUPER TV και του ΑΧΙΟΝ TV,

 Μια ολόκληρη μέρα γυρίσματα ,από το πρωί ως αργά στην Ιστορική Ζάχολη, με τις ιστορικές και φυσικές της ομορφιές και δεν έφτασε.
.Τα γυρίσματα έγιναν για την εκπομπή Σεργιανι ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ , και είναι αφιερωμένη για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821,εφόσον η Ζάχολη έχει επιδείξει μεγάλη προσφορά στον αγώνα του Έθνους.
Εδώ ο ιστορικός υπάρχει ο τρισυπόστατος ναός του Αγ Γεωργίου, με τους 17 τρούλους.Χτίστηκε το 1811 επί Τουρκοκρατίας μέσα σε 39 μέρες.Μεσα στο ναό πολλές φορές ο Οεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε βρεθεί με οπλαρχηγούς της περιοχής,όπως με τον καπετάν Παναγιωτάκη Γεραρή,που προτομή του είναι στο προαύλιο χώρο του ναού μαζί με τον τάφο του ,τον οπλαρχηγό Χρήστο Ζινη ή Ζαχολιτη και πολλούς άλλους.
Ο καπετάν Παναγιωτάκης Γεραρής ήταν από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 21.
14 Μαρτιου 1821 μαζί με τον ηγούμενο της Μονής Προφήτου .Ηλιου Ζαχολης Γερμανό,κήρυξαν την επανάσταση στη τότε ακμάζουσά κωμόπολη της Ζαχολης και εκδίωξαν τις Τουρκικές οικογένειες. Ελαβε μέρος στη μάχη στα Μαύρα Λιθάρια και εξολόθρευσε με τους άνδρες του τα υπολείμματα της στρατιάς του Δράμαλη.

Θέλω να έυχαριστησω και από εδώ τους αξιόλογους ανθρώπους που με βοήθησαν σ΄αυτό το οδοιπορικό αφιέρωμα στην πανέμορφη Ζαχολη .
Τον συγγραφέα Δημήτριος Κάσσιος (Λυκοποριώτης) ,που με ακολούθησε και βοήθησε σε όλο το οδοιπορικό ,ο οποίος έχει κάνει σπουδαία έρευνα στους ναούς της Παναγίας Καταφυγιωτισσας ,Προφήτη Ηλία , Αγία Παρασκευη και Άγιο Γεώργιο της Ζαχολης, κάνοντας αυτή την έρευνα βιβλία ,δεν είναι η πρωτη φορά που με βοηθά με τις πολύτιμες πληροφορίες του και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά,τον Κο Γιώργο Ρούσσο για όλα αυτά που έχει πρόσφερει στη Παναγία Καταφυγιωτισσα και μοιραστηκε μαζί μου στην εκπομπή,τον δραστήριο αντιδήμαρχο Ευρωστίνης Ανδρέα Καραβά ,ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ευχαρίστησε για το αφιέρωμα μας στη Ζαχολη ,τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Κο Χρήστο Πασιοπουλο για την εξαιρετική του ξενάγηση στον ιστορικό ναό του Αγ .Γεωργίου ,αλλά η έκπληξη για μένα ήταν ο πρώην Δήμαρχος (ο πρώτος για τον πρώην Δ. Ευρωστίνης) και από τους παλαιούς τοπικους προέδρους ,ο κος Δημ.Δουσκας ,ο οποίος ήταν μέχρι το τέλος των γυρισμάτων κοντά μου,με βοήθησε με τις γνώσεις του και τις πληροφορίες για το χωριό του ,ιστορικες και όχι μόνο.Μας ξενάγησε σε σοκάκια άγνωστα σε μένα με ιδιαίτερη ομορφιά ,μας μίλησε για εκδηλώσεις που είχαν γίνει εκεί ,όπως τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νομοδιδασκαλου Γεωργίου Μπαλή το 1995,,ενός εξαίρετου άνδρα διαπρεπούς Νομικού και μιας αξιόλογης μορφής.Θεωρειται ο πατέρας του Ελληνικού Αστικού Κώδικα ,ενώ είχε διατελέσει πρόεδρο ςτου Δικηγ.Συλλογου Αθηνών και έφυγε από τη ζωή το 1957 ,βόλτα στο Ρέμα των Μύλων ,ένα αξιοθέατο που τραβά έντονα τα βλέμματα του επισκέπτη και το οποίο έγινε όταν πρόεδρος ήταν ο ίδιος στη Ζαχολη και στην Αγία Παρασκευή αλλά και στον ιστορικό Άγιο Γεώργιο..Όλα αυτά με πολλές εικόνες και πληροφορίες ,θα τα δείτε σύντομα .
Τους ευχαριστώ όλους που σήμερα με βοήθησαν να φέρω εις πέρας το οδοιπορικό μου.
Θα ενημερώσω πότε θα προβληθεί στους περιφερειακούς μας τηλεοπτικούς σταθμούς , SUPER TV και AXION TV.
Για τους πολύ μακρινούς φίλους της εκπομπής, ομογενείς κλπ θα μπείτε στη Σελίδα μου Σεργιανι ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ .Εκεί θα ανέβει εφοσον προβληθεί στη TV..
 
ΜΑΙΡΗ ΝΙΚΟΠΟΠΟΥΛΟΥ