Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Τρίτη δόση για 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες από τις 14 Σεπτεμβρίου – Τι θα συμβεί με τον υπόλοιπο πληθυσμό

  

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ανοσοκατασταλμένους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Στο μεταξύ, την χορήγηση της 3ης ενισχυτικής δόσης σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών μελετά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην σημερινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.

Στην ομάδα άνω των 60 ετών θα συμπεριληφθεί και ένας πολύ μεγάλος αριθμός υγειονομικών ενώ είπε ότι λόγω διαθεσιμότητας εμβολίων δεν τίθεται κάποιο ζήτημα προτεραιοποίησης.

Αναφορικά με τον προβληματισμό για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-17 ετών ανέφερε πως , οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ δεκαπλασιάστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 – Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για 

1. Για την ατομική τους προστασία αλλά και την ψυχική υγεία τους
2.    Θωράκιση για την επιστροφή στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
3.    Μείωση διασπορα του ιου για να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας
4.    Μείωση ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες (μελέτη CDC στις 11/09).

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια της της κύησης ο εμβολιασμός δεν έχει κανέναν κίνδυνο και πρέπει να γίνεται.