Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Το θρίλερ με την κηδεία – Ζητούσε να ταφεί στον Γαλατά σε συνέντευξη στην ΕΡΤ το 2010 – Παρέμβαση του γιου του

  

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα με τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη, επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα (6/9) οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων.  Η έκφραση αυτής της επιθυμίας, 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του, θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση της ταφής του, που έχει γίνει «θρίλερ» μετά από την προσπάθεια της κόρης του Μαργαρίτας να αλλάξει τον τόπο της ταφής – όπως είναι γνωστό, επιδιώκει να ταφεί ο μεγάλος μας συνθέτης στο Βραχάτι. 

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α’ Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, παρεμβαίνει στην υπόθεση της ταφής του πατέρα του, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην αδελφή του Μαργαρίτα, ο Γιώργος Θεοδωράκης γράφει: “Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξέροντας τις αντιδράσεις της οικογένειάς του φαίνεται πως είχε προβεί σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι θα ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων όπως το επιθυμούσε.

Σύμφωνα με επιστολή του με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου του 2013 προς τον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη ο μουσικοσυνθέτης ανέφερε ότι επιθυμία του είναι να ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του και πως του έχει παραχωρηθεί τάφος που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του.

«Θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος Δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

 

 Την αποκάλυψη της επιστολής έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής (3/9) ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου. Ο κ. Σημανδηράκης, που με έμμεσο πια τρόπο επιφορτίστηκε έτσι από τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη να φέρει εις πέρας την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή.