Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Φωτιές: Η Ρωσία είναι εδώ – Το θηριώδες Ilyushin Il-76 στη μάχη της κατάσβεσης

 Φωτιές: Η Ρωσία είναι εδώ - Το θηριώδες Ilyushin Il-76 στη μάχη της κατάσβεσης – Στέλνει αεροπλάνα και η Τουρκία 

ο συντομότερο δυνατόν θα φτάσουν στη χώρα μας οι ενισχύσεις από τη Ρωσία για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 λοιπόν και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 αποστέλλει η Ρωσία στην Ελλάδα, μετά το αίτημα της Αθήνας για την αποστολή βοήθειας για τις φωτιές που καίνε μεγάλη έκταση της επικράτειας.

Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό, ανέφερε το ΑΠΕ ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του. Σύμφωνα με τη wikipedia, αποτελούν τετρακινητήριο τζετ της Ρωσικής Ilyushin, τα οποία σχεδιάστηκαν, αρχικά, με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Τα Mil Mi-8, πάλι, χρησιμοποιούνται από περισσότερες από χώρες, για ένα εύρος αποστολών, μεταξύ των οποίων η συνδρομή σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Η ημερομηνία άφιξης των σκαφών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, σε tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε λόγο για «άμεση ανταπόκριση» της Μόσχας στο αίτημα των ελληνικών αρχών.

«Με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους έγινε δεκτό. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» ανέφερε συγκεκριμένα η πρεσβεία.

Επίσης  η Τουρκία στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στις φωτιές που έχουν πλήξει τη χώρα.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια.