Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Φωτιά στο Ζευγολατιό - Έκλεισε η Εθνική Οδός Τσακώνας-Καλού Νερού -Μέτωπο χιλιομέτρων στη Γορτυνία – Μαρτυρίες για 15 καμένα σπίτια στο χωριό Πυρρή – Δύσκολη νύχτα και στην Εύβοια με συνεχείς αναζωπυρώσεις

  

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία το μεσημέρι της Τρίτης, όταν υπήρξε ενημέρωση για φωτιά στην Εθνική Οδό Τσακώνας-Καλού Νερού, στο ύψος του Ζευγολατιού.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που επιτηρούσαν τη φωτιά στην Άνω Μεσσηνία και κατάφεραν να θέσουν υπο έλεγχο τη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς ήταν αρκετά μεγάλο, ώστε για αρκετή ώρα να μείνει κλειστή η Εθνική Οδός.

Αυτή την ώρα η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

 

Στο μεταξύ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Εύβοια, ενώ το μέτωπο στη Γορτυνία έχει αποκτήσει έκταση πολλών χιλιομέτρων με πολλές εστίες.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως πρόκειται για ένα «μέτωπο χιλιομέτρων, που έχει πολλές εστίες», ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σήμερα, καθώς «έχουμε και αέρα».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, με πυροσβέστες και κατοίκους που προσφέρουν εθελοντικά».

«Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Παράλληλα, αναμένεται νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, μέχρι το τελευταίο το φως της ημέρας.

Σημειώνεται ότι στο μέτωπο της Γορτυνίας από τις 5:00 το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης για συνολικά 19 οικισμούς λόγω των διαστάσεων που είχε πάρει η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή, μετά από αναζωπύρωση ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στον συγκεκριμένο σημείο με μετακίνηση οχημάτων από άλλα σημεία, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου.

Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, για προληπτικούς λόγους, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 12 οικισμών προς τα οποία κινείται το μέτωπο, προκειμένου να εκκενώσουν οι κάτοικοι ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίσι ή Μελιδόνι, εκκενώστε τώρα προς Τρόπαια, Τρίπολη».

Εκκενώθηκαν επίσης προς τους ίδιους προορισμούς οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι.

 

Στις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για δύο ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Δάφνη και Τουμπίτσι. Οι αναζωπυρώσεις που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι στο Καπελίτσι και στο Λιβαδάκι.

Από το πρωί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία (3) Ε/Π και εννέα (9) Α/Φ συμπεριλαμβανομένων ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

 

Στο μεταξύ, πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ, πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισε το χωριό Πυρρή. Η φωτιά πέρασε την είσοδο του χωριού και έκαψε το πρώτο σπίτι. Επίσης, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ σπίτια έχουν καεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κάτοικοι κάνουν λόγο για περισσότερα κατεστραμμένα σπίτια. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως έχουν καεί περί τα 15 σπίτια. Ο Πρόεδρος του χωριού, επεσήμανε πώς στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.

Στο μεταξύ, η βοήθεια από τη Γερμανία, βρίσκεται στο Στάδιο του Πύργου, με σκοπό να αναχωρήσει προς Αρκαδία το πρωί της Τετάρτης. Σκοπός είναι να ενισχύσουν οι Γερμανοί τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Γορτυνία.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Εύβοια

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.