Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Ευβοια. Αγωνία για Αιδηψό και Ιστιαία

 Φωτιά στην Εύβοια: Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – «Στοίχημα» οι Καματριάδες, αγωνία για Αιδηψό και Ιστιαία 

Τιτάνια και ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων, στα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια.

Το μέτωπο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας επεκτάθηκε το βράδυ της Δευτέρας (9/8/2021) με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανακόψουν την πορεία του.

Η πιο μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε τη νύχτα στις Καματριάδες όπου οι πύρινες γλώσσες είναι ορατές και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Ηρωική η μάχη των επίγειων δυνάμεων μαζί με αρκετούς εθελοντές έχουν κυκλώσει τη φωτιά για να ανακόψουν την πορεία της. Σύμμαχός τους η άπνοια που επικρατεί στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες Θ. Κουτσουμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές και εθελοντές, δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη, στο χωριό Καμάρια.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Την ίδια ώρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά». 

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, νοιώθουν πολλές φορές το τελευταίο διήμερο την απειλή να γίνουν στάχτες.

Μάλιστα, γύρω στις 20:00 της Δευτέρας (9/8/2021) το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αβγαριάς να εκκενώσουν την περιοχή.

Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.

Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους. «Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν».