Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Αρκαδία: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις, τιτάνια μάχη από πυροσβέστες και εθελοντές - Στο Δωδεκάμετρο οι εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου

Φωτιά στην Αρκαδία: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις, τιτάνια μάχη από πυροσβέστες και εθελοντές 

Η φωτιά στη Γορτυνία συνεχίζει να καίει, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ συνδρομή υπάρχει και από εθελοντές και από κατοίκους.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (9/8/2021) έφτασαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Τσεχία, στη Γορτυνία, με σκοπό την παροχή βοήθειας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επίσης, να σημειωθεί πως στο σημείο παρέμειναν όλο το βράδυ επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έχει δοθεί και εντολή για να μεταβούν στο σημείο 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος. Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «χθες επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά», ενώ όσο αφορά τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε ότι «ενισχύθηκαν και με τους Γάλλους και με τους Τσέχους πυροσβέστες».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είναι σημαντική η συμβολή ιδιωτών, που εθελοντικά, με τα δικά τους μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος πάντως, για τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Περιοδικά επιχείρησαν 3 Ε/Π και 9 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των Α/Φ της Κροατίας και της Ισπανίας καθώς και του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το arcadiaportal, εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου θα μεταβούν στην περιοχή του Δωδεκάμετρου και της Δάφνης, βοηθώντας, με δικά τους πυροσβεστικά οχήματα, πυροσβέστες και κατοίκους.