Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Στο τραπέζι εστίαση και διασκέδαση – Κικίλιας, Γεωργιάδης και Πιερρακάκης ανακοίνωσαν νέα μέτρα, εμβόλιο ή κυρώσεις Yπoχρεωτικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – Τα πρόστιμα

 Στο τραπέζι εστίαση και διασκέδαση – Κικίλιας, Γεωργιάδης και Πιερρακάκης ανακοινώνουν νέα μέτρα, εμβόλιο ή κυρώσεις 

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλιώς σκληρές κυρώσεις. Ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση…

 Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες (12.07.2021) ο πρωθυπουργός, τόνισε πως όποιος δεν εμβολιαστεί, θα του δοθεί άδεια άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός γίνεται και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν στις εν λόγω δομές.

Μέχρι τις 16 Αυγούστου, λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι των μονάδων αυτών (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό προσωπικό) θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο.

Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για εργαζόμενους σε: 

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης 
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων 
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας 
  • Οικοτροφεία του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας 
  • Ειδικά ιδρύματα 
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας  
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).

Όπως ανέφερε, «καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού των ιδιωτικών και των δημόσιων μονάδων φροντίδας, ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ.

Δηλαδή, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, των στεγών αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων, των κλειστών δομών, των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, των ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων, των οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία».

Έως τις 16 Αυγούστου το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Εάν παραβιαστούν οι κανόνες, σημείωσε ο υπουργός, θα επιβάλλεται πρόστιμο στη δομή 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Επίσης, θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κτλ. Ειδικότερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση και η δεύτερη θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Θα ληφθεί επίσης νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι δημόσιοι φορείς μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές υγείας να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίας προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται δε υγειονομικές επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η εθνική επιτροπή εμβολιασμών.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 9.330.000 εμβολιασμοί, πρόσθεσε ωστόσο ότι «χθες ξεπεράστηκαν οι 100 εισαγωγές covid στα νοσοκομεία. Άρα αυτή η προσπάθεια με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού πρέπει να ενδυναμωθεί».