Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Νέα μέτρα και υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της μετάλλαξης Δέλτα – Κίνητρα και κυρώσεις για την ανοσία

 https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/07/estiasi-9.jpg 

Η μετάλλαξη Δέλτα, η πιο μεταδοτική του κορονοϊού που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα, έρχεται να φέρει στη ζωή μας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, νέα μέτρα, κίνητρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρώσεις για τους αμετανόητους ανεμβολίαστους.

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (12.07.2021) με μήνυμά του στους πολίτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα το μεσημέρι αναλαμβάνουν τρεις υπουργοί να εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα που έρχονται.

Μέτρα που θα αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και το πως θα λειτουργούν από την άλλη Παρασκευή οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, όπου θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει. 

Στις 12:30, λοιπόν, οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Τι θα πουν οι τρεις υπουργοί; Αναμένεται να ανακοινώσουν τις ποινές για όσους παρακάμπτουν τα νέα μέτρα ή τις κυρώσεις που θα έχουν οι εργαζόμενοι που δεν θα συμμορφωθούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις κυρώσεις για τους υγειονομικούς θα υπάρχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπεται από μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας, όπως και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές.

Για αυτήν τη κατηγορία καλά ενημερωμένες πηγές μετέδιδαν προς την ΕΡΤ ότι το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένo τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και γιατί τα δεδομένα των εμβολιασμών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η αναστολή εργασίας, όπως διευκρίνιζαν, ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών άρα δεν θα πληρώνονται.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει» είπε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και για να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία και για τους υγειονομικούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όσοι από τους εργαζόμενους στα γηροκομεία δεν εμβολιαστούν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κίνητρα για εμβολιασμό θα δοθούν και στα μόνιμα στελέχη αλλά και στρατεύσιμους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και αυτό που όλοι περίμεναν για την εστίαση και την ψυχαγωγία. Από την Παρασκευή (16.07.2021) και μέχρι το τέλος Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, στην εστίαση, σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και για όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Μια ψηφιακή εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, θα πιστοποιεί αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Με τα νέα μέτρα, τα μαγαζιά θα έχουν πλέον τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, ενώ είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, οι πολίτες θα είναι μόνο καθήμενοι.

Όσον αφορά στην πληρότητα κι εδώ αναμένονται διαβαθμίσεις. Το 85% που είχε ανακοινωθεί πριν μερικές εβδομάδες δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης αλλά αντίστροφα. Δηλαδή, μεγαλύτερη πληρότητα για μικρότερες επιχειρήσεις, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητά τους.