Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Euro 2020: Ένα από τα φαβορί θα αποκλειστεί στη Σεβίλλη Βέλγιο ή Πορτογαλία / Ανοίγει η ημέρα με Ολλανδία-Τσεχία

 Euro 2020: Ένα από τα φαβορί θα αποκλειστεί στη Σεβίλλη – Ανοίγει η ημέρα με Ολλανδία-Τσεχία 

Το πρώτο ντέρμπι της φάσης των «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί απόψε Κυριακή (27/6/2021 / 22:00) στη Σεβίλλη.

Δύο από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, θα αναμετρηθούν σε πρόωρο τελικό. Μόνο ένα από τα δύο θα συνεχίσει στη διοργάνωση και θα αντιμετωπίσει στην προημιτελική φάση την Ιταλία.


Οι «κόκκινοι διάβολοι» τερμάτισαν πρώτοι στον δεύτερο όμιλο, κάνοντας το 3Χ3 απέναντι σε Ρωσία (3-0), Δανία (2-1) και Φινλανδία (2-0). Μάλιστα, αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία τους που πετυχαίνουν το απόλυτο των νικών σε όμιλο τελικής φάσης ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα, η Πορτογαλία φλέρταρε με τον αποκλεισμό στον όμιλο… φωτιά, ωστόσο χάρη στα δύο πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Γαλλία (2-2) και σε συνδυασμό με την ισοπαλία της Γερμανίας με την Ουγγαρία (2-2) πήρε το εισιτήριο για τους «16» μέσω της τρίτης θέσης. Αξιοσημείωτο στατιστικό και ενδεικτικό της εικόνας για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, είναι το γεγονός πως στα τρία πρώτα παιχνίδι δέχθηκε έξι γκολ, ένα περισσότερο από όσα δέχθηκε στο Euro του 2016 σε επτά ματς, όταν και κατέκτησε το τρόπαιο.

Στο αγωνιστικό σκέλος, δεν προέκυψαν νέοι «πονοκέφαλοι» για τους δύο Ομοσπονδιακούς τεχνικούς, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα βαριά τους «χαρτιά». Για το Βέλγιο σταθερά εκτός παραμένουν οι Καστάνιε και Τσαντλί.

Το φετινό Euro εξελίσσεται στη διοργάνωση των ρεκόρ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Ο 36χρονος σούπερ σταρ της Γιουβέντους, ούτε λίγο ούτε πολύ έχει καταρρίψει τρία ρεκόρ, ενώ βρίσκεται στο κατόπι δύο ακόμα!

Συγκεκριμένα, ο «CR7» με την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έγινε ο μοναδικός παίκτης που έχει λάβει μέρος σε πέντε Euro. Επιπλέον, ξεπέρασε τον Μισέλ Πλατινί στον πίνακα των σκόρερ στον θεσμό, όντας πλέον ο πρώτος στη σχετική λίστα με 14 γκολ, ενώ παράλληλα έγινε και ο πρώτος σκόρερ σε Euro και Mundial μαζί (21 γκολ), αφήνοντας πίσω του τον Μάριο Γκόμεζ!

Πλέον ο Ρονάλντο με ακόμα ένα γκολ θα ξεπεράσει τα 109 γκολ του Αλί Νταεΐ και θα μείνει πρώτος στον πίνακα των σκόρερ στην ιστορία όλων των εθνικών ομάδων! Τέλος, με τα 5 φετινά του τέρματα κυνηγάει την κορυφαία επίδοση του Μισέλ Πλατινί με 9 γκολ σε μία μόνο τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άλλο ( πρώτο) σημερινό παιχνίδι, ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τσεχία, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19:00, στη Βουδαπέστη και την «Φέρεντς Πούσκας Αρένα»,. Η νικήτρια του ζευγαριού θα παίξει στα προημιτελικά με τη Δανία.

Οι «οράνιε» κατέκτησαν την πρώτη θέση στην φάση των ομίλων, στο τρίτο γκρουπ της διοργάνωσης, σκοράροντας μάλιστα και στα τρία ματς που έδωσαν, με απολογισμό τρεις νίκες!

Αυτές οι εντυπωσιακές τους επιδόσεις, βέβαια, ήρθαν μέσα στο Άμστερνταμ και την «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

Ο Φρανκ Ντε Μπουρ δεν έχει στην διάθεσή του τον επιθετικό Λουκ Ντε Γιόνγκ, που είναι τραυματίας με πρόβλημα στο γόνατό του, ενώ ο μέσος Μάρτεν Ντε Ρουν θα χάσει το επόμενο παιχνίδι, σε περίπτωση πρόκρισης της Ολλανδίας, αν «κιτρινιστεί» απόψε.

Απέναντί τους, θα συναντήσουν τους σκληροτράχηλους, πεισματάρηδες και… ανθεκτικούς Τσέχους που κατάφεραν να κρατήσουν απαραβίαστη την εστία τους στην πρεμιέρα, για να ακολουθήσουν οι «σφιχτές» εμφανίσεις και η πρόκριση στην συνέχεια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της έως τώρα πορείας τους είναι αναμφίβολα ο Πάτρικ Σικ, με τον επιθετικό της Μπάγερ Λεβερκούζεν να μετράει τρία τέρματα στο τουρνουά και να μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα… νίκης, αν προκύψει ένα ακόμα «κλειστό» παιχνίδι.

Ένα ακόμα «πλεονέκτημα» για την Τσεχία, σε ψυχολογικό επίπεδο κυρίως, είναι η παράδοση απέναντι στον σημερινό τους αντίπαλο. Καθώς μετρούν δύο νίκες στα προκριματικά του Euro 2016, εντός κι εκτός έδρας με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους, αλλά και την επική επικράτηση στο Euro 2004, με το 0-2 να γίνεται 3-2 υπέρ τους!

Ο μέσος Μιχάλ Σαντίλεκ είναι αμφίβολος, ενώ ο Γιάροσλαβ Σίλχαβι δεν υπολογίζει στα πλάνα του τον τιμωρημένο Γιάν Μπορίλ και οι Ανταμ Χλόζεκ-Λουκάς Μαζοπούστ είναι στο όριο καρτών.