Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Euro 2020: Η Τσεχία ξεχαρβάλωσε την επίθεση της Ολλανδίας και την απέκλεισε. Πανηγυρικά στους «8» οι Τσέχοι και βλέπουν Δανία

  

Η Τσεχία ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στη μάχη με την Ολλανδία για την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ομάδα του Γιάροσλαβ Σίλχαβι έκανε την έκπληξη στη Βουδαπέστη, καθώς νίκησε 2-0 τους «οράνιε» και βρέθηκε στους «8» του θεσμού για πρώτη φορά από το 2012, όπου θα αντιμετωπίσει πλέον την Δανία στις 3 Ιουλίου στο Μπακού, με έπαθλο το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά.

Αντίθετα, το όνειρο των Ολλανδών στο τουρνουά ολοκληρώθηκε εδώ. Όσο κι αν ήλπιζε η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ να βρεθεί σε προημιτελικά ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2008, τελικά δεν τα κατάφερε. Παρουσιάστηκε ανέτοιμη για να κάνει το βήμα παραπάνω και με την ήττα αυτή γράφτηκε ο επίλογος στις βλέψεις της στο φετινό Euro.

Με την «Πούσκας Αρένα» να είναι ασφυκτικά γεμάτη από χιλιάδες οπαδούς των δύο ομάδων, οι «οράνιε» εμφανίστηκαν πιο δραστήριοι στο πρώτο ημίχρονο. Επί της ουσίας όμως, συνάντησαν πολλά προβλήματα στην δημιουργία ευκαιριών μπροστά στα καρέ της Τσεχίας, απόρροια και της εξαιρετικές αμυντικής λειτουργίας της τελευταίας.

Η πίεση των Τσέχων στη μεσαία γραμμή έβαλε εμπόδια στην ανάπτυξη της Ολλανδίας, που επιχειρούσε με σέντρες να δημιουργήσει «ρήγματα» στην αντίπαλη άμυνα, ενώ την ίδια στιγμή η ομάδα του Σίλχαβι είχε και μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο 38’ για να ανοίξει το σκορ, με τον Μπαράκ να μην βρίσκει δίχτυα με σουτ από τη μικρή περιοχή.

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης η Ολλανδία πέταξε μοναδική ευκαιρία για να σκοράρει, με τον Βάτσλικ να μπλοκάρει τη μπάλα σε τετ-α-τετ με τον Μάλεν (52’), ενώ σαν να μην έφτανε αυτό για τους «οράνιε», στο 55’ ήρθε και η αποβολή του Ντε Λιχτ, κάνοντας έτσι ακόμα πιο ισχυρό τον «πονοκέφαλο» του Ντε Μπουρ, αφού η συγκεκριμένη εξέλιξη έμελλε τελικά να παίξει κομβικό ρόλο στο παιχνίδι.

Η Τσεχία εκμεταλλεύτηκε άμεσα το αριθμητικό πλεονέκτημα και στο 68’ έφτασε στο 1-0 με κεφαλιά του Χόλες, ενώ με την Ολλανδία να προσπαθεί να «απαντήσει» αλλά μην μπορεί, στο 80’ ήρθε και το 2-0 των Τσέχων με τον Σικ που «κλείδωσε» και την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του Euro 2020.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Φρανκ ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Ντε Λιχτ, Μπλιντ (81’ Τίμπερ), Φαν Άανχολτ (81’ Μπεργκχούις), Ντε Ρουν (73’ Βέγκχορστ), Βαϊνάλντουμ, Φ. Ντε Γιόνγκ, Ντεπάι, Μάλεν (57’ Προμές).

ΤΣΕΧΙΑ (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Κουφάλ, Τσελούτσκα, Κάλας, Καντεράμπεκ, Χόλες (85’ Κραλ), Σούτσεκ, Μάσοπουστ (79’ Γιάνκτο), Μπαράκ (92’ Σαντίλεκ), Σέβτσικ (85’ Χλόζεκ), Σικ (92’ Κρέμεντσικ).