Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

4+ 1 λόγοι για την Ψηφιοποίηση του Εμπορίου της Δυτικής Κορινθίας

 


'Αρθρο του 

Αριστοτέλη Παπαμετζελόπουλου

Δεδομένης της κατάστασης – υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής-  δράττομαι της ευκαιρίας να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι η ψηφιοποίηση του εμπορίου στη Δυτική Κορινθία είναι πιο απαραίτητη από κάθε άλλη φορά.

Ο πρώτος λόγος κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η βαθειά πεποίθησή μου ότι το εμπόριο στις μικρές τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να συμβαδίζει κάθε στιγμή έστω και με μερικές από τις διεθνείς τάσεις της αγοράς. Μία από αυτές είναι και η ψηφιοποίηση των εμπορικών καταστημάτων αλλά  και η εξωστρέφεια.

Με τον όρο «ψηφιοποίηση» εννοούμε αφενός τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop),αφετέρου, μια σειρά από δράσεις υποστήριξης των προΪόντων με συνέπεια την ηλεκτρονική προώθηση στις μηχανές αναζήτησης και την επίτευξη του τελικού στόχου, την πώληση.

Με τον όρο «εξωστρέφεια» ορίζεται αφενός η στόχευση προς το εξωτερικό ή σε άλλες εγχώριες αγορές και καταναλωτές κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του ψηφιακού εμπορίου από τα φυσικά καταστήματα της περιοχής μας.

Ο δεύτερος λόγος, ο οποίος υποστηρίζει τη σκέψη μου για το ψηφιακό μέλλον της περιοχής, είναι το «άνοιγμα» νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας που θα απαιτούν αφενός εργαζόμενους με εξειδίκευση στο ψηφιακό μάρκετινγκ, τα socialmedia, τις ηλεκτρονικές καμπάνιες αλλά και εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν στον τόπο τους δίχως να απαιτείται εξειδίκευση. Οι θέσεις αυτές θα προσελκύσουν αφενός το ενδιαφέρον και τις αιτήσεις πιθανόν, από παιδιά που έχουν μεγαλώσει στον τόπο μας, αλλά και υποψήφιους που θα ζουν σε άλλες περιοχές με δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας.

Ο τρίτος λόγος, είναι η αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων και η είσοδος της περιοχής μας στην πραγματική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.  Η αύξηση αυτή θα δημιουργήσει ένα νέο θετικό κύκλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την περιοχή.

Ο τέταρτος λόγος, είναι η αλλαγή της παρηκμάζουσας και μη ανταγωνιστικής εικόνας της ευρύτερης περιοχής. Αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα από τους ίδιους τους εμπόρους και με την αρωγή της πολιτείας είναι πολύ πιθανόν τα χρόνια να περνάνε αλλά να μην γίνεται ουδεμία αλλαγή στην οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα.

Ο πέμπτος και εξίσου σημαντικός λόγος με τους προηγούμενους, είναι η 100% επιδότηση από την πολιτεία της κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος από φυσικά καταστήματα. Είναι μία χρυσή ευκαιρία για τους κατέχοντες φυσικά καταστήματα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή με τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσουν στην αρχή.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η σύμπτωση των 5 αυτών λόγων με την ταυτόχρονη μη ύπαρξη άλλης εναλλακτικής που να συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις του 21ου αιώνα στην περιοχή μας, εύχομαι να αποτελέσει τη σπίθα που θα πυροδοτήσει τη δημιουργική πλευρά των εμπόρων της Δυτικής Κορινθίας.

 

Αριστοτέλης Παπαμετζελόπουλος

Πολιτικός Επιστήμονας