Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μητσοτάκης- Lockdown από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες – Τι θα είναι κλειστό και ποια τα πρώτα οικονομικά μέτρα σε εργαζόμενους και ανέργους

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το καθολικό lockdown στην Ελλάδα που θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίπυ.

Στην έκτακτη ενημέρωση συμμετείχε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας που απέδειξε την μεγάλη πίεση που δέχεται στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του τόνισε:

  Επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο ότι οδηγό στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στενοχώρια, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε lockdown. Γυμνάσια και λύκεια θα μείνουν κλειστά. Σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι ότι νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά».

Για τα οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε ότι: α) οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ.  β) Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας. γ) Θα χορηγηθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυσης ύψος 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Είμαι σίγουρος ότι εφόσον αυτά τα μέτρα, τις επόμενες 3 εβδομάδες, εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε [την αύξηση]. Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες των επιλογών μας».

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ τόνισε: «Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Υπάρχουν κι αυτοί που εύλογα προβληματίζονται πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι ΜΕΘ δοκιμάζονται. Αρκεί κανείς να ακούσει τον ήχο των αναπνευστήρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία».

Ο συνολικός εφησυχασμός για το ότι πέρασε η πανδημία μετά το πρώτο κύκλο ήταν ένα από τα λάθη της κυβέρνησης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μετά το δεύτερο lockdown δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αυτή την αντιμετώπιση. Όπου έχει γίνει κάποιος λάθος πρώτος εγώ θα το παραδεχτώ και θα αναλάβω την ευθύνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για τους εποχικά εργαζόμενους όπως είναι το μάζεμα της ελιάς.

Για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ τόνισε: «Παντού στον κόσμο παρατηρείται συνωστισμός στις ώρες αιχμής και γι’ αυτό οι μάσκες είναι τόσο σημαντικές. Γι’ αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με την σειρά του έδειξε με διαφάνεια την αύξηση της επιδημικής καμπύλης αποδεικνύοντας την μεγάλη πίεση που δέχεται στο σύστημα υγείας αλλά και την διασπορά του ιού.

Μεταξύ άλλων τόνισε: Από την αρχή την πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα.

Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα.
Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες. Το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες . Στα νοσοκομεία μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που βγαίνουν.

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54».

Για την απόφαση του κλεισίματος των σχολείων ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι: «Διχάστηκε η επιτροπή για τα σχολεία – τα παιδιά δεν κινδυνεύουν αλλά γιατί συμβάλλουν στην μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα – Για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν την δυνατότητα καλύτερα να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά θα είναι αυτά πρώτα που θα επανέρθουν στις τάξεις».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας για το πόσο θα κρατήσει η καραντίνα είπε ότι: «Εχουμε μαθηματικές εκτιμήσεις οι οποίες έγιναν με πραγματικά δεδομένα και αφορούσαν τις επαφές των ανθρώπων την περίοδο του απαγορευτικού και το πόσο ωφέλησε το κάθε μέτρο. Εχουμε τα εργαλεία για αν δούμε ποιο μέτρο δουλεύει καλύτερα. Το μέλλον είναι αόρατο αλλά είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα απαγορευτεί η διασπορά του ιού με το απαγορευτικό. Η επιδημία του ιού θα τελειώσει με το εμβόλιο».

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.