Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Χρήστος Σταϊκούρας: Μπορούμε να καλύψουμε όσα μέτρα στήριξης χρειαστούν

 Σταϊκούρας: Έως τη Δευτέρα η Β' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» 

Ανοιχτό άφησε ξανά ο υπουργός Oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα στήριξης αν η ένταση και η διάρκεια του δεύτερου κύματος του κορονοϊού είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμένεται.

Είπε συγκεκριμένα ότι με βάση και τα δεδομένα του Προϋπολογισμού υπάρχει το βασικό σενάριο που προβλέπει ύφεση 8,2% του ΑΕΠ φέτος και ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ για το 2021, αλλά και το δυσμενές σενάριο που αλλάζει για το 2021 την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 4,5% του ΑΕΠ.

Τόνισε όμως ότι και τα δύο σενάρια έχουν ως βάση ότι η πραγματική οικονομία θα χρειαστεί στήριξη και «για αρκετούς ακόμη μήνες μέσα στο 2021», αλλά το δημόσιο ταμείο μπορεί να τα υποστηρίξει.

Σημείωσε ότι «τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι υπουργοί Οικονομικών εκτίμησαν χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι ένας μήνας lockdown θα μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά περίπου 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, η οποία σε αυτήν τη φάση βρίσκεται σε μερικό lockdown, από το οποίο η επίδραση είναι μικρότερη και θα μειωθεί περαιτέρω από τις κρατικές παρεμβάσεις.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει μέσα στο 2021, αλλά θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά.

Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που αν και υπέστησαν κούρεμα εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου δεν έχουν εισπράξει ακόμη την έκπτωση φόρου που δικαιούνται, με τη μορφή του συμψηφισμού της συμμετοχής του Δημοσίου στο μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων (ισούται με το 30% της απώλειας εισοδήματος) μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός παραδέχθηκε το πρόβλημα. Είπε ότι ένα μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται σε λάθος στοιχεία που είχαν υποβάλει οι ιδιοκτήτες στην ΑΑΔΕ και τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πλήρη επίλυσή του.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας θα λάβουν ηλεκτρονικά ενημερωτικά μηνύματα με τα οποία θα μπορεί να προχωρήσει ο συμψηφισμός.