Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Αμερικανικές εκλογές: Αυτές είναι οι 4 Πολιτείες που «βγάζουν» τον επόμενο Πρόεδρο!

Τα τελικά αποτελέσματα εκκρεμούν στην Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα. Από όσες πολιτείες έχουν κριθεί, ο Μπάιντεν εξασφαλίζει 264 εκλέκτορες και ο Τραμπ 214 με τον «μαγικό» αριθμό να είναι το 270.

Στην Τζόρτζια, με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, το προβάδισμα του Τραμπ έχει μειωθεί στο 0,3% ή περίπου 3.000 ψήφους.

Στην Βόρεια Καρολίνα, με το 94% των ψήφων καταμετρημένο, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει διαφορά 1% ή περίπου 75.000 ψήφους, και είναι σχετικά σίγουρος για την τελική του επικράτηση.

Στην Πενσιλβάνια, με το 88% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τραμπ προηγείται με λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 100.000 ψήφους. Η δυναμική όμως είναι υπέρ του Μπάιντεν, καθώς μετρούνται οι επιστολικές ψήφοι, και ίσως υπάρξει ανατροπή.

Στη Νεβάδα, με το 76% καταμετρημένο ο Μπάιντεν είναι μπροστά με 1% ή περίπου 10.000 ψήφους. Η Νεβάδα, με 6 εκλέκτορες, αρκεί για να δώσει στον υποψήφιο των Δημοκρατικών τη νίκη, εξασφαλίζοντας ακριβώς 270 θέσεις στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Εντούτοις, η ροή των αποτελεσμάτων στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι πολύ αργή. Μία «φουρνιά» 51.000 ψήφων υπολογίζεται ότι μπορεί να ενσωματωθεί την Παρασκευή. Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσμα θα αργήσει και ίσως γίνει γνωστό στις… 12 Νοεμβρίου.

Λύση στο «θρίλερ» μπορεί να δώσει ακόμα και σήμερα η Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας, η καταμέτρηση των ψήφων που απομένουν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας. Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν νικήσει στην πολιτεία αυτή, θα έχει εξασφαλίσει 273 εκλέκτορες και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες που έχει κάνει το επιτελείο του Τραμπ να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, έχουν πέσει στο κενό αφού δικαστές σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν τις αγωγές που είχε καταθέσει οι ρεπουμπλικάνοι, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τη διαδικασία.