Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Εκλογες ΗΠΑ: «Βλέπει» τη νίκη ο Μπάιντεν , με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο. Συνεχίζεται η καταμέτρηση - θρίλερ

Live - Εκλογες ΗΠΑ: «Βλέπει» τη νίκη ο Μπάιντεν ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση - θρίλερ 


Όλα και πιο κοντά στον απόλυτο στόχο των 270 εκλεκτόρων βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, καθώς η αναμέτρηση – θρίλερ για τον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ συνεχίζεται.

 Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, έχει στην φαρέτρα του δύο πολύτιμες νίκες σε πολιτείες-κλειδιά επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του έχει αρχίσει δικαστικό ανταρτοπόλεμο. Αυτό που παίζεται τώρα είναι τι θα γίνει σε Αριζόνα και Τζόρτζια όπου η διαφορά ανάμεσα στους δυο μειώνεται.

 Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αρκετές ακόμη Πολιτείες – κλειδιά δεν έχουν ακόμα κριθεί. Στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%.
Στην Πενσυλβάνια μάλιστα, οι Αρχές προειδοποίησαν ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι έτοιμο ούτε σήμερα.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν ξέρουν ακόμα το όνομα του επόμενου προέδρου τους, που θα ορκιστεί την 20η Ιανουαρίου 2021, την επομένη των εκλογών.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να σας πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομη ομιλία του στο προπύργιό του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ. Αφού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι καιρός «να αφήσουμε τις επιθετικές ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας πίσω μας», συνέχισε, αποπειρώμενος να φανεί ενωτικός στη βαθιά διχασμένη χώρα. Για να προχωρήσουμε πρέπει να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς», πρόσθεσε.

Και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, διαμηνύοντας ότι θα κινηθεί δικαστικά προκειμένου να σταματήσει την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που, όπως όλα δείχνουν, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της φετινής εκλογικής μάχης. Ιδίως στο Ουισκόνσιν, όπου κέρδισε ο Μπάιντεν με διαφορά μικρότερη από 1% σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ανακαταμέτρηση και απαιτούν τοπικός δικαστής να εξετάσει εκ νέου τα ψηφοδέλτια.

Κατέθεσαν επίσης προσφυγή για να σταματήσει η καταμέτρηση σε άλλη πολιτεία-κλειδί, την Πενσιλβάνια, και στην Τζόρτζια. Από την Αριζόνα, μέχρι το Λας Βέγκας αλλά και το Γουισκόνσιν οι υποστηρικτές του Τραμπ θυμήθηκαν τους προγόνους τους και βγήκαν οπλισμένοι σαν αστακοί στους δρόμους. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.

Ο Τζο Μπάιντεν, αντίθετα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους του να κάνουν υπομονή και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση.

Στις παράλληλες μάχες, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους στη Γερουσία σε μια αναμέτρηση θρίλερ.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται έναντι των Ρεπουμπλικανών με 199 έναντι 188 εδρών