Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΤΖ.ΠΑΪΑΤ ΓΙΑ ΤΑ F-35

 


Της Λέττας Καλαμαρά 

Απόλυτος ο  διορισμένος από τη Χίλαρι Κλίντον πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζ.Παϊάτ μίλησε για "πολυετή διαδικασία" σχετικά με την απόκτηση των πολεμικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, παραπέμποντας κάπου στο απώτερο μέλλον...

Παρά το ζήλο του κ.Παϊάτ για άμεση προμήθεια έναντι μεγάλου

κόστους των αμερικανικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για τις οποίες υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την άμεση αναγκαιότητα και την ποιότητά τους, δεν εμφανίζεται το ίδιο βιαστικός εξίσου για μία προμήθεια της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ για την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας η οποία και θα άλλαζε τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια.

Δυστυχώς η στρατηγική σχέση  Η.Π.Α. - Ελλάδας δεν φαίνεται να έχει ένθερμους οπαδούς ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού και αποτελεί "κόκκινο" πανί για πολλά Κράτη, όμορα και μη, στη Γηραιά Ήπειρο.  Το ίδιο και για τους ντόπιους αντιπροσώπους ανούσιων και πολύ επικερδών αμυντικών προμηθειών. 

Η Ελλάδα ως όμηρος παραδοσιακών διαύλων διακίνησης ουσιών, αγαθών και ανθρώπων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την Ευρώπη και απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη ύπαρξης των εμφανιζομένων εξ Ανατολάς φυλών.

Κρίμα για τον κ.Πρέσβη που θα μπορούσε να κερδίσει την συμπάθεια των Ελλήνων με μία προσπάθεια επίσπευσης της ουσιαστικής και επιλεκτικής στρατηγικής ενίσχυσης της άμυνας της Ελλάδας.

Ας ευχηθούμε ο επόμενος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όταν υπάρξει βεβαίως κάποτε, να εργαστεί σκληρά για την επίσπευση στην απόκτηση των F-35 από την Π.Α., για το καλό των δύο χωρών και την αναβάθμιση των σχέσεων τους στον πυρήνα τους...

 thedayaftergr.blogspot.com