Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πρώτη ημέρα εργασιών της 64ης COSAC

https://dytikesmaties.gr/wp-content/uploads/2016/11/061116-VOULI-696x464.jpg

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 64ης Διάσκεψης Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), η οποία διεξάγεται – μέσω τηλεδιάσκεψης – στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονταν οι ευρω-ατλαντικές σχέσεις μετά τις αμερικανικές εκλογές, τα διδάγματα της πανδημικής κρίσης και ο απολογισμός της γερμανικής Προεδρίας, τον οποίο παρουσίασε η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Angela Merkel.  Στις εργασίες της Διάσκεψης συμμετέχουν, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και οι κύριοι Δημήτρης Καιρίδης και Ιωάννης Μπουρνούς, Αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αντίστοιχα.

Ο κ. Καιρίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δήλωσε αισιόδοξος, για το μέλλον των ευρω – ατλαντικών σχέσεων, καθώς ο νεοεκλεγείς  Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έμπειρος πολιτικός, διεθνιστής και υποστηρικτής μίας ισχυρής Ευρώπης. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη δύσκολη περίοδο της Προεδρίας Trump, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη  «χειραφέτησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.  

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση αναφορικά με τα διδάγματα της πανδημικής κρίσης, ο κ. Μπουρνούς σημείωσε ότι η πανδημία ανέδειξε σημαντικές αδυναμίες διαχείρισης σε επίπεδο Ε.Ε., κυρίως ως προς την ανίχνευση και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και σε σύγκριση με χειρισμούς που υιοθέτησαν χώρες της Ανατολικής Ασίας. Επεσήμανε ότι τα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών μελών δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη δεκαετή περίοδο λιτότητας που προηγήθηκε και εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσον το κονδύλι των 5,1 δισ.  ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τον τομέα της υγείας επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες και την καθολική πρόσβαση σε δημόσιες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες και τους κατοίκους της ΕΕ. Απαντώντας, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων κα Ammon, σημείωσε ότι η Ε.Ε. συνεργάζεται με χώρες της ΝΑ Ασίας και κυρίως τη Σιγκαπούρη, που διαθέτουν πρόσφατη εμπειρία από την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης εκ μέρους της Πολιτείας όσο και των πολιτών.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης έκλεισε με την ομιλία της κας Merkel για τα επιτεύγματα της γερμανικής Προεδρίας. Κατά την ενότητα των ερωταποκρίσεων, ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και τη γενικότερη προκλητικότητά της στην ευρύτερη περιοχή από τη Λιβύη ως τη Λευκορωσία και τον Καύκασο, διερωτώμενος αν στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι ευρωπαίοι ηγέτες προτίθενται να δώσουν μία ενιαία απάντηση στην παραβατική συμπεριφορά της. Απαντώντας η κα Merkel σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία προκλητική συμπεριφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμησή της για το γεγονός ότι  φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στα εδάφη της, οι οποίοι είναι κρίσιμο να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης