Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Bild: Η Μέρκελ σταμάτησε στο παρά 5′ πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας


Για τη Bild, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν χθες το βράδυ στα πρόθυρα πολέμου αλλά την πιθανή σύρραξη σταμάτησε η Άνγκελα Μέρκελ. Τα όσα έγιναν ανοιχτά του Καστελορίζου περιγράφονται ως… ναυμαχία, σε ένα σενάριο όχι επιστημονικής αλλά… γερμανικής φαντασίας.
Δραματικούς τόνους επιλέγει η Bild για να μεταδώσει όχι μόνο την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για να μιλήσει για την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, που μέσα σε λίγες ώρες μίλησε τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον πρόεδρο της
Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Bild επιλέγει να παρουσιάσει τα πράγματα αν Ελλάδα και Τουρκία να βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου. Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η γερμανική εφημερίδα έχει ως υπέρτιτλο πως «τα πλοία του Ερντογάν είχαν ήδη ξεκινήσει» αλλά «η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων».
«Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, σχεδόν προκλήθηκε πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα χθες το βράδυ, στη διαμάχη για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά του μικρού νησιού στη Μεσόγειο, του Καστελόριζου.
Τα πολεμικά πλοία είχαν ήδη ξεκινήσει, τα πολεμικά αεροσκάφη ήταν στον αέρα αλλά η διάσωση ήρθε από τη Γερμανία» γράφει η Bild που υποστηρίζει ότι «η Άνγκελα Μέρκελ σταμάτησε ένα πιθανό πόλεμο ανάμεσα σε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ την τελευταία στιγμή».
Η κατάσταση ανοιχτά του Καστελορίζου θύμισε στη Bild μέχρι και την… Κρίση των Χοίρων το 1962 στην Κούβα…
Η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης (21.07.2020) στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος της έθεσε το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας, που λίγο νωρίτερα είχε εκδώσει την προκλητική NAVTEX που δέσμευε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για σεισμικής έρευνες.
Αργά το ίδιο βράδυ (πιθανώς κοντά στα μεσάνυχτα) η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε το τηλεφώνημα, που υποστήριξε πως έγινε για τη Λιβύη και μόνο, στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης!
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και δεν θέλει, όπως έχει τονιστεί, να γίνει θερμό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

 newsit.gr