Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων στις παλαιές Φυλακές Ωρωπού με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, η Βουλή των Ελλήνων διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο συγκρότημα των πρώην φυλακών Ωρωπού. Ενός ιστορικού τόπου που έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως τόπος κράτησης και μαρτυρίου αγωνιστών
που διώχθηκαν από τη χούντα για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ενός χώρου ποτισμένου με Ιστορία και βιώματα που έγιναν τραγούδια, όπως αυτό του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη: «Κι συ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό». 
Αυτό το ιστορικό συγκρότημα, των πρώην φυλακών Ωρωπού, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών  Πολιτισμού», αφήνοντας πίσω μια μαύρη εποχή του τόπου μας.

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μεταπολίτευσης. «Είναι η 23η Σεπτεμβρίου του ’74, στο νομοθετικό διάταγμα 59 του 1974, το οποίο με μία μόνη παράγραφό του γυρίζει σελίδα στην πολιτική και συνταγματική ιστορία μας. Και να γιατί: ‘‘Απὸ τῆς ἐνάρξεως τῆς ἰσχύος τοῦ παρόντος νομοθετικοῦ διατάγματος ἐπιτρέπεται ἐλευθέρως ἡ σύστασις πολιτικῶν κομμάτων ὡς καὶ ἡ ἐπαναλειτουργία τοιούτων διαλυθέντων κατὰ τὸ παρελθὸν καθ’ οἱονδήποτε τρόπον ἢ τῶν ὁποίων ἡ λειτουργία καὶ δρᾶσις διεκόπη ἢ ἀνεστάλη’’». Αυτό το διάταγμα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «σύμφωνα με γνώμες σοβαρών ιστορικών, έθεσε το θεσμικό τέλος στο δεύτερο διχασμό του προηγούμενου αιώνα, το διχασμό μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς».
Αναφερόμενος δε στην ευθύνη του πολίτη για την προστασία της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι «το δημοκρατικό πολίτευμα δεν είναι ένα πολίτευμα χωρίς απαιτήσεις και αξιώσεις από τους πολίτες του. Είναι ένα πολίτευμα το οποίο δεν μπορεί να μένει ‘‘παράλυτο’’, αλλά θέλει διαρκή προστασία. Και ποιος προστατεύει καλύτερα αυτό το πολίτευμα; Το προστατεύει ο επαρκής και νοήμων πολίτης. Όσο ο πολίτης είναι φορέας των ευθυνών του και άξιος κάτοχος της ελευθερίας του, τόσο απρόσβλητο, παραγωγικό και αποτελεσματικό είναι αυτό το πολίτευμα».
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στην αρχαία Αθήνα της παρακμής που καταδίκασε τον Σωκράτη κι ήταν μια αφορμή για τον ποιητή Κώστα Βάρναλη να καταδικάσει τη νοοτροπία του κοπαδιού στο έργο του «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη».
«Τι είναι αντίθετο στη νοοτροπία του κοπαδιού;», έθεσε ως ερώτημα ο Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας: «Ο ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης. Αυτός ο οποίος θα διδαχθεί, θα επισκεφθεί, θα καμαρώσει το Κέντρο Πολιτισμού Δημοκρατίας και Ιστορίας το οποίο δημιουργείται εδώ. Αυτός ο οποίος θα διδαχθεί, θα επισκεφθεί και θα καμαρώσει μία φυλακή της δικτατορίας που μετατρέπεται σε έπαλξη της Δημοκρατίας. Αυτός ο πολίτης είναι ο ακοίμητος φρουρός της Δημοκρατίας και η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η δικτατορία του 1967 ήταν μεν η μακροβιότερη αλλά και η τελευταία που έγινε στη χώρα μας».

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
«Η Δημοκρατία δεν έχει αποκλειστικούς ιδιοκτήτες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν χωρά σε κομματικές σκοπιμότητες και τα θεμέλιά της είναι η αλήθεια και η ομόνοια των πολιτών. Μακριά από διχασμούς και τεχνητούς διαχωρισμούς» πρόσθεσε. Και σημείωσε ότι «ο νέος Ωρωπός του 2020 είναι εδώ για να τιμήσει τον παλιό Ωρωπό της χούντας, που έκλεισε οριστικά το 1973». Επισήμανε εξάλλου πως «τα παλιά σύνορα μεταξύ προόδου και συντήρησης έχουν πλέον μεταφερθεί στο όριο μεταξύ ανάπτυξης και καθήλωσης. Συζητώντας και όχι ενοχοποιώντας ο ένας τον άλλον. Και προτάσσοντας πάντα το συμφέρον του τόπου και το δημοκρατικό κεκτημένο του. Κεκτημένο, αλλά όχι πάντα αυτονόητο».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης με έμφαση: «Το πολίτευμά μας και η ελευθερία των Ελλήνων δεν απειλούνται σήμερα ούτε από συνταγματάρχες ούτε  από άρματα μάχης. Από αλλού κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν από τον δημαγωγικό λαϊκισμό. Από τις εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα, σύνθετα ερωτήματα. Και από τα άδεια λόγια αντί των μεστών, των αποτελεσματικών έργων». Υπογράμμισε δε ότι «η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Πολύ περισσότερο όταν οι Έλληνες έχουμε, πιστεύω, κατακτήσει το βασικό εφαλτήριο της προόδου, που δεν είναι άλλο από την ενότητά μας. Αυτήν γιορτάζουμε σήμερα, εδώ στον Ωρωπό, δίνοντας νέα ώθηση στην τροχιά προόδου».
 
Χαιρετισμός του Δημάρχου Ωρωπού κ. Γιώργου Γιασημάκη
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιασημάκης, ο οποίος τόνισε ότι «διακαής πόθος μας, 46 χρόνια τώρα, ήταν ο ιστορικός αυτός χώρος να ξεφύγει από ένα παρελθόν το οποίο φωτογραφίζει ιστορικά λάθη και διχάζει, και να γίνει ένας χώρος που συμφιλιώνει και ενώνει, μέσα από την Ιστορία του, τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό». Και σημείωσε πως «αξίζει πραγματικά σε αυτόν τον ιερό χώρο να αναγνωριστεί όπως ακριβώς του αρμόζει και να αποκτήσει τη θέση που του ταιριάζει στα πεπραγμένα αυτής της χώρας. Το οφείλουμε άλλωστε στις νέες γενιές, να τους δείξουμε το μέλλον, δρώντας στο παρόν, παραδειγματιζόμενοι όμως από το παρελθόν και από τα λάθη του». 
 
Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κ. Σπύρου Χαλβατζή
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), κ. Σπύρος Χαλβατζής, υπογράμμισε τον συμβολικό χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης, 46 χρόνια μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας και 53 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας και την επιβολή της. Όπως επισήμανε, «ο χώρος αυτός, για μας τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές, δεν είναι απλά ένας ακόμα μουσειακός χώρος. Είναι ένας χώρος όπου θα συγκεντρωθούν αρχειακά υλικά από τον αγώνα του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία. Ένας χώρος, όπου οι επισκέπτες, και ειδικά οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας, θα μπορούν να γνωρίζουν σε βάθος τι έπραξαν οι πατεράδες και οι παππούδες τους εκείνη την περίοδο». 
 
Ομιλία της κ. Φωτεινής Λεντάκη, Προέδρου του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»
 
Η κυρία Φωτεινή Λεντάκη, σύζυγος του αγωνιστή Ανδρέα Λεντάκη, ανέφερε πως «η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, και πρωτίστως η απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τις πρώην φυλακές  Ωρωπού στο Δήμο, άνοιξε το δρόμο ώστε να  μετατραπεί το συγκρότημα των φυλακών σε χώρο Δημοκρατίας, Ιστορίας και δομών Πολιτισμού. Τιμά αυτούς που την πήραν, τιμά και τη δημοτική αρχή που θα την αξιοποιήσει περαιτέρω επεκτείνοντας και διαχέοντας με στοχευόμενες δράσεις στο χώρο της κοινωνίας τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, μπολιάζοντας τους νέους με αυτά για τα οποία αξίζει κανείς και να πεθάνει, γιατί γι’ αυτό ακριβώς ήταν αποφασισμένοι οι νέοι μιας άλλης εποχής, που εγκαταβίωσαν στις φυλακές».
 
Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη
 
Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη εκφώνησε στην εκδήλωση ο ηθοποιός κ. Γρηγόρης Βαλτινός. Όπως υπογράμμισε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, «η Αντίσταση κατά της χούντας υπήρξε μία από τις φωτεινότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Και η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα είναι καρπός αυτής της Αντίστασης, αυτών των αγώνων, αυτών των θυσιών». Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Γιατί παλέψαμε τότε; Για Ελευθερία και Δημοκρατία. Που τελικά νίκησαν! Ένα μεγάλο δίδαγμα για το πόσες και ποιες δυνάμεις κλείνει μέσα του ο Λαός μας. Τότε, όπως και τώρα. Γιατί και τώρα δεν μας λύγισαν ούτε οι προκλήσεις των Τούρκων ούτε η κατάρα της πανδημίας.
Απόδειξη γι’ αυτό, η σημερινή εκδήλωση σ’ αυτόν τον τόπο-σύμβολο, με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου μνήμης. Για να θυμάται πάντα ο Λαός και ειδικότερα οι νέοι μας ότι τα Μεγάλα Ιδανικά όπως είναι η Εθνική Ανεξαρτησία, η Ελευθερία και η Δημοκρατία δεν χαρίζονται, αλλά κερδίζονται, κατακτώνται με αγώνες. Άλλωστε, αυτό σημαίνει Ελλάδα. Αγώνας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την προκοπή».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήμαρχοι της περιοχής, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής Βασίλης Μπαγιώκος, αντιστασιακοί και εξορισθέντες.