Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός: 32 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τρεις νέοι θάνατοι


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Tετάρτη τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα που βεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σήμερα ανακοινώνουμε 32 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο
συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4077, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.
1128 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2066 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 200 θανάτους συνολικά στη χώρα. 65 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές και οι συστάσεις Χαρδαλιά
Να κρατήσει τους Eλληνες στις ράγες της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού και ταυτόχρονα να χτυπήσει το «καμπανάκι» του εύκολου εκτροχιασμού από το στόχο επιχείρησε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επιστρέφοντας στην τακτική -εβδομαδιαία πλέον- ενημέρωση, αλλά χωρίς τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του και από άλλο χώρο, ο κ. Χαρδαλιάς προσπάθησε να τηρήσει ευαίσθητες ισορροπίες.
«Η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Και είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνει έτσι», επισήμανε προσθέτοντας ότι «η δεύτερη φάση της προσπάθειάς μας είναι πιο δύσκολη, πιο απαιτητική από την πρώτη. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Γιατί η κατάσταση μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι αυτήν τη στιγμή χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, εγρήγορση και επιφυλακή τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και της κοινωνίας.
«Ο μεν κρατικός μηχανισμός παραμένει έτοιμος, σε όλη αυτήν την πορεία προσαρμόζει τη στρατηγική του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και παραμένει καθημερινά σε επιφυλακή, παρακολουθώντας κάθε επιδημιολογική εξέλιξη, τόσο στη χώρα όσο και έξω από αυτήν. Οι δε πολίτες πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να συνεχίσουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες», σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές και από αυτήν τη φάση αλλά και να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την οικονομία, την κοινωνία χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
Ερωτηθείς για τα χαρακτηριζόμενα ως «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζονται στην Αθήνα και την προέλευσή τους, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Κάθε κρούσμα το οποίο πιστοποιείται όχι απλά ελέγχεται και ιχνηλατείται, αλλά αυτή η διαδικασία δεν “κλείνει” μέχρι να βεβαιωθούμε ότι κι η τελευταία στενή ή άλλη επαφή μπαίνει στην οποιαδήποτε απομόνωση. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου ως στενές επαφές high ή low risk ιχνηλατήσεων που έχουμε κάνει».
Σε ερώτηση αν πρόκειται να γίνει γενικό ή τοπικά lockdowns, τόνισε ότι «όπου χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και έχουμε αρκετά εργαλεία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει καμία λογική, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιοδήποτε επίπεδο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα τοπικά lockdowns προφανώς είναι μέσα στα εργαλεία που έχουμε, για τα οποία βέβαια υπάρχουν μια σειρά διαδικασιών και πρωτοκόλλων που προηγούνται για να φτάσουμε μέχρι εκεί».
Σχετικά με τα πανηγύρια τον 15Αύγουστο, ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «είναι νωρίς» ακόμη και «στο τέλος του μήνα θα μπορέσουμε να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση». Οπως είπε, τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν απαγορευτεί. «Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση και νομίζω ότι όταν το βάλουμε πάνω στη ζυγαριά, το να κάνουμε πανηγύρια ή να πάρουμε μεγάλους κινδύνους και ρίσκα, νομίζω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε έστω αυτό το καλοκαίρι χωρίς εκείνα τα πανηγύρια που έχουμε βρεθεί κατά καιρούς», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αναμενόμενη λόγω των επισκεπτών» την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε η κατάσταση να βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής. Χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους.
Παράλληλα σημείωσε: «Προχωράμε συνεχώς σε ελέγχους σε μπαρ, σε χώρους διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Αναστείλαμε τα πανηγύρια τουλάχιστον ως το τέλος Ιουλίου. Ξέρω ότι φαντάζει περίεργο, ειδικά σήμερα, να επιμένουμε στην ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φαινόμενα μαζικών εκδηλώσεων χιλιάδων συμπολιτών μας οπαδών, που αγνοώντας κάθε οδηγία, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ρισκάρουν όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και αυτή των συγγενών τους, των οικείων τους».