Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Τηλεδιάσκεψη με Εμπορικούς Συλλόγους και Επιμελητήριο Κορινθίας



Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου μετά από πρωτοβουλία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας και του βουλευτή Γιώργου Ψυχογιού με τους εκπροσώπους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Κορινθίας.  Στην διάρκειά της συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου Βασίλης Γεώργαρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου και Πρόεδρος Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Βασίλης Παγώνης,  η πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λουτρακίου Αντριάννα Κουρούκλη, η πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, Αναστασία Λάμπου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατίου Βαγγέλης Τσάκωνας, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, Απόστολος Καραχοντζίτης και ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγ. Θεοδώρων, Νίκος Θεοδοσάκης.
Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε, ο Γιώργος Παπασταμόπουλος, συντονιστής της
Νομαρχιακής Επιτροπής,  ο οποίος στην εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του ανοιχτού διαλόγου, μεταξύ των επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων του Νομού και του κόμματος, προτείνοντας ο διάλογος αυτός να αποκτήσει τακτικό χαρακτήρα.
Στη συζήτηση κατατέθηκαν σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις, που αφορούσαν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την «επόμενη μέρα». Αναγνωρίστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, γεγονός που θα επιφέρει δραματική αύξηση της ανεργίας.
Στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων  που θα αφορούν σε αναμόρφωση φόρων και εισφορών, όπως  ΦΠΑ και ΕΦΚΑ, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, σε μηδενισμό δημοτικών τελών και μείωση των ενοικίων, άτοκη και χωρίς προϋποθέσεις δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων, επιδότηση των θέσεων εργασίας και στήριξη του αγροτικού χώρου.
Επίσης, ως αναγκαία θεωρείται η άμεση καταβολή των 800 ευρώ  σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και το δικαίωμα για υποβολή διορθωτικών αιτήσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν "έτυχαν" της επιχορήγησης, αλλά και η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις.
Ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα 800 ευρώ σε όλους, να ληφθούν οριζόντια μέτρα επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να λειτουργήσουν. Επίσης, να καλύψει το κράτος τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις για τους μήνες που ισχύουν τα μέτρα, να υπάρξει αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής στην εγχώρια αγορά, στήριξη του κοινωνικού τουρισμού, προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους χωρίς εκβιασμούς από εισπρακτικές, καμία διακοπή ρεύματος και επιδότηση του μισθολογικού κόστους ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Η συζήτηση κυμάνθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και υπήρξε δέσμευση όλων των συμμετεχόντων, τις αμέσως επόμενες ημέρες να επαναληφθεί η συνάντηση, ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός για την κοινή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των φορέων.
Γραφείο Τύπου
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κορινθίας